I det fynske folks tjeneste

Toves råb om hjælp: - Det tager os et par dage at støvsuge stuen

78-årige Tove Jensen mener, at 23 minutters rengøringshjælp hver anden uge er alt for lidt. Nu konfronterer hun to af de ansvarlige politikere.

00:13

Video: Pernille Gram

Det er usædvanlige gæster, der kommer ind af hoveddøren hos ægteparret Tove og Thorkild Jensen i Ringe.

- Tag et stykke tærte, siger 78-årige Tove.

I programmet 'Velkommen til Virkeligheden' har hun inviteret Jos Bisschop fra Socialdemokratiet og Ole Pedersen fra Venstre på besøg.

Begge politikere sidder nu i Sundheds- og Omsorgsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune og stiller op igen ved kommunalvalget.

I forvejen har Tove Jensen sendt en video til de to politikere, hvor hun fortæller om problemet med den kommunale rengøringshjælp.

00:32

Tove Jensens video til politikerne.

Luk video

- Mit vigtigste budskab er at få mere hjælp til de borgere, der bor i eget hjem, så de ikke gror til i snavs. Hvis man kun får gjort rent hver 14. dag i 23 minutter, så kan I selv gætte jer til, hvordan et badeværelse ser ud. Og det er ikke værdigt, siger hun.

Faaborg-Midtfyn Kommunes udgifter pr. person over folkepensionsalderen er faldet 22,2 procent i løbet af de seneste 10 år. Det viser en opgørelse fra tænketanken Cevea baseret på tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. 

Samtidig oplever flere af kommunens ældre borgere, at der ikke er den nødvendige tid til at yde ordentlig hjælp til personlig pleje eller rengøring.

Støvsugningen varer flere dage

- Hun lægger rent sengetøj på sengene, fordi jeg har svært ved at stå, fortæller Tove Jensen til de to politikere om forløbet af de sparsomme rengøringsminutter.

Mit vigtigste budskab er at få mere hjælp til de borgere, der bor i eget hjem, så de ikke gror til i snavs.

Tove Jensen, pensionist, Ringe.

Hun suppleres af sin mand, 84-årige Thorkild Jensen, der fortæller, at de begge har svært ved at klare rengøringen.

- Når han så skal støvsuge for mig, så tager vi et lillebitte skridt ad gangen. Og et lillebitte skridt ad gangen. Og på den måde når vi måske stuen rundt på et par dage, forklarer Tove Jensen.

Da parret er tildelt 23 minutters rengøring hver, får de i alt 46 minutters rengøringshjælp hver anden uge.

- Men vi mangler én til at støvsuge og holde badeværelset, understreger Tove Jensen.

VALGPROFIL:

Jos Bisschop

Jos Bisschop medgiver, at det er svært at gøre rent på så kort tid.

- Nu støvsuger jeg selv derhjemme, og det kan jeg ikke klare på 23 minutter, siger han og spørger ind til, om parret har haft besøg af en visitator for at få vurderet behovet.

- Ja, det har vi. Men hun mener, at vi er for gode. Hun har skåret badeværelset væk, forklarer Tove Jensen.

I stedet har parret fået en vaskebænk, så det er meningen, at man kan sidde på den og selv gøre rent. 

Ole Pedersen forklarer, at det hele handler om prioriteringer.

00:28

Der bliver flere og flere ældre.

Luk video

- Der bliver jo flere og flere ældre. Så der er andre steder, vi må ind og tage fat, siger han.

Jos Bisschop mener, at det ikke kan forklare det alene.

VALGPROFIL:

Ole Pedersen

- Det er rigtigt, at der bliver flere ældre, men der bliver også flere ældre, der kan klare sig selv. Det handler om, at man får den hjælp, man har behov for, siger socialdemokraten.

- Vi skal jo prioritere, og vi bliver også nødt til at prioritere de unge en gang imellem, siger Ole Pedersen.

Tove Jensen håber, hun har påvirket de to politikere.

- Det har været spændende at have jer på besøg, og jeg håber, at vi og andre ældre får noget ud af det, siger hun.

Nyt udspil om rengøring

De to politikere takker af og vender tilbage til rådhuset, hvor de opsummerer Tove og Thorkild Jensens ønske om mere tid til rengøring.

- Selvfølgelig skal der kigges på det, så må vi se, hvordan hele puslespillet hænger sammen, siger Ole Pedersen og henviser til, at alt er et spørgsmål om prioriteringer.

Kommunens nuværende kvalitetsstandard for ældrepleje er fra 2017, men Jos Bisschop er villig til at arbejde med det igen.

- Man kan ikke gøre rent på 23 minutter. Jeg vil meget gerne kigge på det, vi har besluttet i forhold til økonomi og kvalitetsstandarder. Det er politikerne, der skal komme med et udspil, og det vil jeg gerne kigge på, siger Jos Bisschop. 

06:11

Velkommen til Virkeligheden: Tove Jensen inviterer politikerne hjem.

Luk video

 

"Velkommen til virkeligheden"

  • To kandidater til kommunalvalget inviteres med ud i den virkelighed, de gerne vil vælges til at have politisk indflydelse på.
  • Politikerne ved ikke på forhånd, hvor de skal hen, og hvem de skal møde.
  • Målet er mødet med en eller flere borgere med noget på hjerte - en oplevelse, et konkret problem eller et spørgsmål.Kom til debatmøde i Ringe

Mød alle spidskandidater i Faaborg-Midtfyn Kommune, når TV 2/Fyn holder debatmøde på Midtfyns Gymnasium onsdag den 15. november fra klokken 17.00 – 19.30.

Deltagerne i debatten er: Hans Stavnsager (Socialdemokratiet), Søren Ulrik Hillers (Radikale), Søren Clemmensen (Konservative), Gert Poul Christensen (Nye Borgerlige), Torben Smith (SF), Emma Have (Liberal Alliance), Palle Andersen (Borgerlisten), Anne Møllegaard Mortensen (Dansk Folkeparti), Søren Kristensen (Venstre), Morten Schjøtt (Enhedslisten) og Mads Holdgaard (Alternativet).

Mødet afholdes på Midtfyns Gymnasium, Holmehøjvej 4, 5750 Ringe.