Trekantsdrama i Middelfart: Kamp om Dahlstrøms arv

Med den populære stemmesluger Steen Dahlstrøms afgang står kampen om hans stemmer tilbage, og den kan være afgørende for, hvem der skal overtage borgmesterkæden

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skiftet i toppen hos socialdemokratiet får den borgerlige fløj i Middelfart til at vejre morgenluft for første gang i en lang årrække.

3700 stemmer fik Steen Dahlstrøm ved sidste valg, og hans erhvervsvenlighed og liberale holdninger stod for mange som en borgerlig linje. Derfor vil de blå ud og kæmpe om hans stemmer for at vinde borgmesterposten.

Den konservative Morten Weiss-Pedersen kan blive en af Johannes Lundsfryds største udfordrere til borgmesterposten.
Den konservative Morten Weiss-Pedersen kan blive en af Johannes Lundsfryds største udfordrere til borgmesterposten.
Foto: Pernille Kjær Nielsen

- Chancen bliver nok aldrig større for mig. Når man har øvet sig i tyve år, så kunne det være sjovt og spændende, siger Morten Weiss-Pedersen, som er Konservatives borgmesterkandidat.

Han håber, at bare halvdelen af Steen Dahlstrøms stemmer kan gå til de borgerlige og vil rykke det politiske billede.

Den 58 årige politiker er uddannet cand.mag. i historie og dansk og har været fuldmægtig i Hørsholm Kommune og vicesocialchef i Jelling.

I dag er han direktør for Campus Vejle og er kendt for sin humor og alternative retorik. Han vurderes som en af de hårdeste konkurrenter til Johannes Lundsfryd.

quote Chancen bliver nok aldrig større for mig. Når man har øvet sig i tyve år, så kunne det være sjovt

 Morten Weiss-Pedersen, borgmesterkandidat, Konservative

Som landets nyeste borgmester afløste Johannes Lundsfryd i september landets længst siddende på posten, Steen Dahlstrøm. 

Kommunen har kun haft fire folkevalgte borgmestre siden 1918, og de har alle ligget i den blå ende af  Socialdemokratiet. De har været forsigtige med pengene og har været kendte for den pragmatiske og midtsøgende politik.

En linje, Johannes Lundsfryd har meldt ud, han vil fortsætte med gennem et bredt samarbejde mellem partierne i byrådet. 

Den 43-årige borgmester er far til tre børn og har været socialdemokrat, siden han som ung blev optaget af skolepolitik.

Han har drevet egen virksomhed om strategi og søgning af offentlige midler og fonde til projekter. Lundsfryd har desuden været formand for Miljø- og Energiudvalget og gruppeformand for den socialdemokratiske byrådsgruppe.  

-Samarbejdskulturen er tvingende nødvendig, for ellers kan vi ikke rykke os, som vi gerne vil. Vores succes står og falder med samarbejdet, siger borgmesteren.

Mange borgmesterkandidater

Skiftet fra bykongen til kronprinsen får flere partier til at gå efter kæderne til årets kommunalvalg. Hele fem af de syv spidskandidater bejler til posten. Tre af dem er borgerlige kandidater. 

- Det er udsædvanligt, at vi har så mange borgmesterkandidater. Mit bud er, at det bliver den kandidat, der er dygtigst til at samle folk og lave alliancer i byrådet, som vinder borgmesterposten, siger Johannes Lundsfryd.

Udover Morten Weiss-Pedersen fra Konservative og Dansk Folkepartis Anni Tyrrestrup står også Regitze Tilmar fra Venstre klar på den blå fløj til at indtage borgmesterkontoret.

- Jeg skal nu ud og overbevise vælgerne om, at hvis de vil være helt sikre på en borgerlig liberal politik, så skal de stemme på mig, siger Regitze Tilma, der er borgmesterkandidat for Venstre.

Den 41-årige mor til tre er til daglig kommunikationsansvarlig hos Bankdata, men har taget orlov for at hellige sig valgkampen. Hun er gift med en landmand og er formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Hun forsøgte at lave et stort valgforbund, men lykkedes ikke med det.

Venstre har med borgmesterkandidat Reitze Tilma i spidsen forsøgt at lave et stort valgforbund, men står isoleret i Middelfart.
Venstre har med borgmesterkandidat Reitze Tilma i spidsen forsøgt at lave et stort valgforbund, men står isoleret i Middelfart.
Foto: Pernille Kjær Nielsen

Borgerlig ballade

For fire år siden var Dansk Folkeparti ellers i valgforbund med Venstre. Men det ønsker Dansk Folkeparti ikke længere. Partiet har lagt strategien om for at stå alene og søge mere ind mod midten.

Det betyder, at både Anni Tyrrestrup og Venstres kandidat står alene.

- Vi vil stå fri. Ved sidste valg hørte vi, at mange var gået bort fra at stemme på os, fordi de troede, at en stemme på os var en stemme på Venstre. Vi vil samarbejde til begge sider og med dem, der giver os mest på valgnatten, siger Anni Tyrrestrup.

Det har fået Konservative til at indgå teknisk valgforbund med Liberal Alliance, der hidtil ikke har haft pladser i byrådet.

Morten Weiss frygter, at Johannes Lundsfryd vil få det for nemt, hvis ikke højrefløjen holder sammen. 

- Hvis et mindre parti går i valgforbund med et meget stort parti, vil man i ni ud af ti tilfælde tabe på det. Det er en fordel, at vi er sammen med nogen, som vi ideologisk ikke ligger så langt fra. Det kan minimere et borgerligt stemmespild, siger han.

Borgmesterkandidater i Middelfart Kommune

Kronprinsens kamp

Fra venstrefløjen er S, SF og R er enige om at indgå i et teknisk valgforbund for at undgå stemmespild. Et samarbejde der har teknisk karakter og betyder, at de tre partier godt kan profilere egne mærkesager og deres egne borgmesterkandidater. 

Mikkel Dragmose-Hansen fra SF har meldt sig på banen som borgmesterkandidat og socialdemokraternes kronprins går efter at fortsætte efter bykongen. 

Til manges overraskelse valgte Steen Dahlstrøm selv i sidste øjeblik at stille op nederst på listen som menigt medlem. Om han får flere stemmer end spidskandidaten, vil tiden vise.

 

Oversigt

    Oversigt