I det fynske folks tjeneste

Unge i Nyborg: Vi er for mange med stress

Til Stem'rnes valgdebat i Nyborg blev stress blandt unge bragt op.

00:16

... hvis jeg knækker min psyke, fordi det pres, der er udefra, er så hårdt på mig, så får jeg ikke nogen hjælp

Lukas Lunøe, Radikale Ungdom

- Her i byen er der rigtig mange unge, der har stress, siger Sarah fra Nyborg Gymnasium under torsdagens valgdebat. Hun vil derfor vide, hvad de fremmødte politikere har af løsningsforslag, så mange unge kan blive til få unge.

Lukas Lunøe fra Radikale Ungdom genkender Sarahs opfattelse og har ét klart og tydeligt budskab.

- Jeg har et utal af venner og veninder og også selv oplevet den her ekstreme stress, der er.  Vi lever i en helt ny verden med smartphones, der bipper hele tiden, siger han og fortsætter:

- Hvis jeg falder og brækker mit ben, så kommer jeg selvfølgelig på hospitalet og får hjælp. Men hvis jeg knækker min psyke, fordi det pres, der er udefra, er så hårdt på mig, så får jeg ikke nogen hjælp. Derfor er gratis psykologhjælp noget af det vigtigste at kæmpe for.

Og netop gratis psykologhjælp bliver muligt for de unge at få i Nyborg fra starten af det nye år.

For både elever og politikere anerkender, at der er et behov. Men behovet opstår ifølge nogle politikere, fordi presset på uddannelserne er for hårdt, og derfor skal der sættes ind der.

- Når man har brug for gratis psykologhjælp, er man jo allerede knækket. Jeg tror, man skal sætte ind før, så man ikke har brug for en psykolog.

Og hvordan gør man det?

- Vi skal have nogle foreninger, hvor man kan få talt sammen inden problemerne bliver store, siger Tilde Jensen fra Venstre.

Læs også Bolsjer og kondomer - vejen til tryghed i nattelivet?

- Gør op med samfundet

- Fejlen er, at vi hele tiden tænker konkurrence, konkurrence, konkurrence. Vi skal allesammen have 12, og det er sgu da et enormt pres, siger Melissa Meulengracht fra Enhedslisten.

Hun mener ikke, at man kan sænke antallet af stressede unge på kommunalt plan.

- Det er regeringen, og det er vores samfund, vi skal have gjort op med, før at det bliver løst, siger Melissa Meulengracht

Andre forslag lød på, at uddanne undervisere til at tage hånd om stressede unge, eller at lære de unge selv at kigge indad.

Og politikernes forslag blev positivt modtaget hos gymnasieeleven Sarah.

- Jeg synes, gratis psykologhjælp er rigtig vigtig, fordi der er så mange, der er nede med stress. Men jeg synes også, det er vigtigt at forebygge det allerede fra folkeskolen af, siger Sarah.

Se et sammenklip af debatten her:

02:02 Luk video