I det fynske folks tjeneste

Valg på Ærø: Gamle mænd i nye færger

De store temaer i valgkampen på Ærø tyder på at blive en færge til Langeland, og hvordan man tiltrækker turister og tilflyttere, der kan vende den negative befolkningsudvikling.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Der er ingen tvivl om, at et af valgets største temaer bliver færgetrafik, selvom flere af spidskandidaterne ikke er meget for det.

Derudover bliver et af de store temaer, hvordan Ærø skal tiltrække børnefamilier og turister, så øen har noget at leve af i fremtiden. Og så vil politikerne gerne slippe af med pladsen som Danmarks næstmindst erhvervsvenlige kommune.

En færge i Marstal

I 2012 valgte politikerne, at færgeruten mellem Marstal og Rudkøbing skulle nedlægges for i stedet at flytte færgen - og dermed øge kapaciteten på ruten mellem Ærøskøbing og Svendborg.

Det er mange i Marstal utilfredse med, da det betyder længere rejsetid, så en gruppe borgere forsøger på eget initiativ at reetablere ruten under navnet 'ÆrøXpressen'. Og de får blandt andet støtte fra Dansk Folkeparti og Konservative.

Læs også Ældre strømmer til Ærø

På den anden side står blandt andre Venstre og Socialdemokratiet. De mener, færgestrukturen er fin som den er. Og de mener ikke, en privat færge i Marstal skal konkurrere med de kommunale i Ærøskøbing. 

Mange ældre

De mange ældre på øen var et tema ved sidste valg, og det bliver den igen i år. Udover at være en af de mindste, er Ærø også en af de kommuner, der har den højeste gennemsnitsalder. Omkring halvdelen af øens befolkning er over 60 år.

Læs også Dansk Industri: Fynske kommuner har forbedret sig mest

Derfor vil det blive et tema i valgkampen, hvad Ærø Kommune skal gøre for at tiltrække børnefamilier og flere turister for at vende udviklingen.

Dansk Folkeparti vil for eksempel sænke priserne for dagpleje og vuggestue, mens Socialdemokratiet vil etablere flere sommerhusområder, og Venstre går til valg på flere cykelstier. 

Ærø Kommune

  • Ærø Kommune består - udover Ærø - af Birkholm og de ubeboede øer Dejrø, Lilleø og Halmø
  • Der er 6.169 indbyggere i kommunen (3. kvartal 2017)
  • De største byer på Ærø er Marstal, Ærøskøbing og Søby

Samtidig er mange af politikerne optaget af, at de mange ældre på øen skal have gode forhold.

Ærøs Fremtid går for eksempel til valg på at etablere en demenslandsby, og Ærø Plus vil have 2-rums boliger på alle plejehjem. Konservative vil arbejde for en klippekortsordning, så de ældre selv kan vælge, hvad de vil have hjælp til.

Bedre forhold for erhvervslivet

Dansk Industri laver hvert år en liste over kommunernes erhvervsvenlighed, og Ærø er igen i år placeret i bunden.

I år er kommunen placeret som nummer 95 ud af 96. Det er en placering lavere end sidste år, og det er der flere partier, der vil sætte på dagsordenen under valgkampen.

Konservative vil for eksempel flytte erhvervschefen over i kommunens ledelse i stedet for i foreningen Ærø Turist og Erhverv, hvor han sidder i dag. Ærøs Fremtid vil sørge for, at alle erhvervshenvendelser til kommunen besvares indenfor to døgn.