Valgkamp: Regler for besøg - ikke for brug af embedsfolk

De fleste fynske kommuner har regler for, når byrådskandidater vil ud og besøge plejehjem og børnehaver. Men ikke når det kommer til brug af embedsfolk. Det ligger implicit, at det gør man ikke, lyder det.

Den blå del af Odenses byråd, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, vil sikre sig, at der er klare regler for brug af embedsværket i de kommunale valgkampe. 

Derfor har de nu stillet forslag om at indskærpe retninglinjerne til næste byrådsmøde. Byrådsmedlemmet, Bo Libergren (V), mener, at det skal sikre en fair valgkamp. 

- Det er selvfølgelig af hensyn til at beskytte embedsmændene mod at bruge dem politisk, men det er også fordi, at vi ikke synes, det er er helt rimeligt, at vi som politisk opposition ikke bare skal slås med de røde, men også skal slås mod rådhusets kæmpestore kommunikationsafdeling, udtalte Bo Libergren til TV 2/Fyn onsdag. 

Samtidig indeholder forslaget også regler for, at byrådskandidater ikke må lave individuelle besøg i kommunale institutioner fra den 1. oktober og frem til valgdagen.

TV 2/Fyn har spurgt alle de fynske kommuner, hvilke retningslinjer de har. (Artiklen forsætter under kortet) 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kan du ikke se kortet? klik her.

Flere kommuner har allerede regler 

I Faaborg-Midtfyn Kommune indførte man i maj i år nye regler for, hvordan kommunalpolitikere- og kandidater må agere i en valgkamp. Fra den 21. maj i valgåret, frem til kommunalvalget er slut, må de ikke vise sig på kommunale institutioner som plejehjem og børnehaver. Borgmesteren er dog undtaget disse regler. 

I Nyborg har de lignende retningslinjer. Her er det ikke muligt for byrådsmedlemmerne at besøge kommunale institutioner et år forud for kommunalvalget. Det er for at sikre, at den kommunale administration ikke bliver en del af valgkampen.

I Langeland Kommune er man i gang med at formulere retningslinjer for kandidaternes ageren i valgkampen i forhold til de kommunale institutioner. Men de har også en anden tilgang til det. 

- Vi inviterer kandidaterne til en skole, et plejecenter og en børnehave, så de kan se, hvordan stederne fungerer. Her har de mulighed for at se og høre, hvad der rører sig inden for området. Det er også for at begrænse, at kandidaterne henvender sig til de enkelte institutioner og på den måde beslaglægger medarbejdernes arbejdstid, siger Langelands kommunaldirektør Benny Balsgaard. 

"Vi er udstyret med sund fornuft"

Det er ikke alle fynske kommuner, der ser det nødvendigt at lave indskærpende regler. Ærø og Nordfyns Kommune har ikke fundet det nødvendigt.  

- Vi er udstyret med sund fornuft, derfor har vi ikke fundet det nødvendigt med retningslinjer, hverken for besøg eller brug af kommunikationsfolk. Jeg skal som borgmester stadig kunne agere under en valgkamp, men selvfølgelig skal jeg ikke bruge kommunikationsfolk til at komme ud med politiske budskaber, siger borgmester i Nordfyns Kommune Morten Andersen (V). 

Som man kan se på kortet ovenfor, har de fleste kommuner ikke begrænset besøg for politikerne. Samtidig er det kun Kerteminde Kommune, som har nedskrevet retningslinjer for, hvordan embedsfolk må agere i forhold til valgkampe. 

 

Oversigt

    Oversigt