Ved du intet om politik, stemmer du formentlig sådan her

Vælgere, der ikke ved, hvad de skal stemme, sætter krydset samme sted, som de tidligere har gjort, fortæller valgforsker på SDU.

Med snesevis af partier, hundredvis af kandidater og lige så mange meninger er det ingen nem opgave at finde ud af, hvor krydset skal sættes til kommunal- og regionsvalget den 21. november.

Ifølge valgforsker Christian Elmelund-Præstekær fra Syddansk Universitet vælger mange vælgere blot at sætte krydset samme sted, som de ville have gjort ved folketingsvalget.  

- Hvis man ikke ved ret meget om politik og ikke rigtig kender politikerne, er der stor sandsynlighed for, at man kopierer sin vælgeradfærd et andet sted fra, siger Christian Elmelund-Præstekær.

Det er især svært for vælgerne at finde ud af, hvad de skal stemme til regionsvalget, fordi kommunalvalget er mere populært og får mere opmærksomhed i medierne.  

- Rigtig mange vælgere står nede i boksen og tænker: Hvad stemmer jeg ved kommunalvalget? Eller hvad ville jeg stemme ved folketingsvalget? Og så stemmer man nogenlunde lige sådan til regionsrådsvalget, forklarer valgforskeren.

quote Hvis man ikke ved ret meget om politik og ikke rigtig kender politikerne, er der stor sandsynlighed for, at man kopierer sin vælgeradfærd et andet sted fra

Christian Elmelund-Præstekær

Kandidater: Regionsvalget drukner i kommunalvalget

Flere regionsrådskandidater fortæller til TV 2/Fyn, at de tit oplever, at folk, de møder, har glemt, at der også er regionsvalg samme dag som kommunalvalget.

- Det drukner lidt i kommunalvalget. Det er lidt overraskende, at vi skal gøre folk opmærksomme på, at der udover kommunalvalget også er regionsvalget, siger Meho Selman (S).

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det starter bare altid med, at de taler om kommunalvalgspolitik, tilføjer Gitte Madsen (R). 

Der er flere årsager til, at kommunalvalget er mere populært end regionsvalget.

- Regionerne har ikke ret mange opgaver, og de opgaver, de har, er forholdsvis tekniske, så derfor er det svært for politikerne at blive synlige og kendte i befolkningen, fordi de simpelthen laver nogle opgaver, som ret få mennesker kender noget til, hvis man lige ser bort fra hospitalerne, siger Christian Elmelund-Præstekær.

 
Fotograf: Ken Petersen

Valgforsker: Regionsrådspolitikere er meget mere låste

Det er derfor sværere for regionsrådsmedlemmer at markere sig, men det bliver ikke meget nemmere, hvis de skulle være så heldige at blive valgt ind, mener valgforskeren.

- Det, der også er udfordringen i regionerne, er, at der er mange grænser for, hvad man må gøre. Man kan ikke selv udskrive skatter, som man kan i kommunerne. Man kan heller ikke finde på nye områder, hvor man kan bruge penge. Det kan man også i kommunerne, så allerede der er regionsrådspolitikerne meget mere låste end stort set alle andre politikere i landet, forklarer Christian Elmelund-Præstekær.

Derudover er det ofte et deltidsjob at være regionsrådspolitiker, påpeger valgforskeren, så derfor bruger de heller ikke al deres tid på politik. Der er kommunal- og regionsvalg tirsdag den 21. november.

Oversigt

    Oversigt