I det fynske folks tjeneste

Venstre vinder suveræn valgsejr blandt unge på gymnasium

Efter fredagens valgdebat for unge i Odense er prognoserne positive for Venstre. I hvert fald at dømme ud fra et prøvevalg med knap 1.000 gymnasieelever.

00:25

Hvis jeg skal være helt ærlig, så ved jeg ikke så meget om politiken

Elev fra Tietgen Handelsgymnasium

Holdningstæppet blev rullet ud, prioriteringsmagneter blev fordelt, og brandtaler blev sagt højt for sidste gang inden kommunalvalgdagen på tirsdag.

For Stem’rne holdt fredag deres sidste valgdebat på deres ti stop lange turné i de fynske kommuner.

På handelsgymnasiet var politikere fra 14 odenseanske partier mødt op for at kapre stemmer blandt de knap 1.000 lyttende gymnasieelever.

Men særligt én politiker klarede sig godt. For fredagens vinder blev Venstremanden Christoffer Lilleholt, der er kendt blandt eleverne.

En af de elever, der gav sin stemme til det borgerlige parti, fortæller nemlig om sin beslutning:

- Jeg ser ham ofte på skolen, og han prøver at komme ud til de unge og virkelig føler for det, han gør.

Så det personlige spiller en hel del ind. Hvad med politikken?

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så ved jeg ikke så meget om politikken.

Og længere nede ad samme række sagde gymnasieeleven Marco:

- Jeg er enig med sidemanden. Det er Venstre, der er min favorit. Jeg synes, det var fedt, da han snakkede om integration, fordi han havde ikke valgt at prioritere integration, men alligevel vælger han beskæftigelse, og de er slået lidt sammen.

VALGPROFIL:

Christoffer Lilleholt

Om sin sejr sagde Christoffer Lilleholt:

- Jeg tror, de holdninger, vi har i Venstre, vinder bredt ud. Det vigtige er, at valget ikke er færdigt, for inden på tirsdag skal vi ud og snakke med rigtig mange mennesker, for vi skal have omvendt resten af Odense, så vi får en borgerlig borgmester på tirsdag.

Venstre kan dog godt krydse Tietgen Handelsgymnasium af på sin omvendingstur, for Socialdemokratiet endte med 35 stemmer mod Venstres 365.

- Det er da en streg i regningen, men måske også lidt forventeligt, sagde Hjalte Daniel Hansen fra Socialdemokratiet.

Befri Fyn indtager anden plads

Som toer i fredagens prøvevalg var partiet Befri Fyn, der med 170 stemmer ville have taget en pæn plads i byrådet, hvis det stod til de unge på Tietgen Handelsgymnasium.

Partiets eneste og samtidige spidskandidat, Palle Birch, har som mærkesag, at løsrive Fyn fra Sjælland og Jylland. Det vil han blandt andet gøre ved at opsætte bomme ved broerne over bælterne og indføre en Fynbo-test, der skal afgøre, om folk er fynske nok til at bo på Fyn.

- Vi skal have afgifter på H. C. Andersen, eventyr, papirklip og høje hatte. Vi skal have flydende velfærd i form af én gratis bajer til alle fynboer om ugen. Og sidst men ikke mindst skal vi befrie Fyn. Vi bliver nødt til at løsrive os og lade være med at blive set som en motorvej, man bare kører hen over, sagde Palle Birch i sin brandtale inden valget.

Andre emner, der blev diskuteret under debatten på opfordring af eleverne, var blandt andet letbanen, ungdomsboliger og egenbetaling på lægebesøg.

Se et sammenklip af debatten her:

01:56 Luk video