I det fynske folks tjeneste

KL-næstformand: Uanmeldte tilsyn i plejefamilier er et must

Det duer ikke, at de fynske kommuner ikke laver uanmeldte tilsyn hos deres plejefamilier. Det erkender en af de ansvarlige kommunalpolitikere.

01:23

KL-næstformand er overrasket over, at kommunerne ikke laver uanmeldte tilsyn i de knapt 1.400 plejefamilier, som de har ansvaret for. Det skal laves om, mener Anne Møllegaard Mortensen (DF).

Det kommer bag på mig, at vi faktisk ikke gør det.

Anne Møllegaard Mortensen, Næstformand, Social- og Sundhedsudvalget, Kommunernes Landsforening (DF).

Det er både overraskende og uacceptabelt, at knapt hver femte danske plejefamilie er underlagt et kommunalt tilsyn, som tilsyneladende ikke bliver foretaget, uden at plejefamilierne er adviseret på forhånd.

Det mener næstformanden i Social- og Sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening, Anne Møllegaard Mortensen fra Dansk Folkeparti.

Meldingen kommer efter, at TV 2/Fyn på baggrund af en rundspørge foretaget blandt de fynske kommuner kan fortælle, at ingen af dem kan dokumentere ét eneste uanmeldt tilsyn i en plejefamilie i mere end tre år.

Læs også Plejefar: Uanmeldte besøg hjælper også plejefamilier

- Jeg håber, at ministeren vil se på det her, så vi fremadrettet sørger for, at der også kommer uanmeldte tilsyn ind til de plejefamilier, som vi ansætter i kommunen, siger Anne Møllegaard Mortensen, Næstformand i Social- og Sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening (DF).

Men hvorfor er det nødvendigt med lovgivning? Du sidder både i kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune og i KL-udvalget, og her kunne du jo som politiker bare gå i gang med at sikre de her uanmeldte tilsyn?

- Det er fuldstændig rigtigt, og det er også det, jeg håber at få italesat her. Jeg ser de her uanmeldte tilsyn som helt nødvendige. De skal være der. Men nu ved jeg, at ministeren allerede har været fremme og sige, at der skal kigges på det her, og så kommer der helt sikkert også nogle klarere krav på det her område, siger Anne Møllegaard Mortensen.

Læs også Kommunale plejefamilier slipper for uanmeldte tilsyn

Kommunerne bør fratages tilsynet med plejefamilier

Anne Møllegaard Mortensen mener samtidig, at man bør fratage landets kommuner tilsynet med de knapt 1.400 af landets i alt godt 7.300 plejefamilier, som i dag er konkret godkendt af kommunerne.

Tilsynet  bør ifølge hende i stedet ligge hos en anden instans, da det samtidig sikrer, at tilsynene bliver foretaget af uvildige tilsynsmedarbejdere.

- Jeg håber da, at det bliver Socialtilsynene, der kommer til at varetage den her opgave. De har i forvejen kompetent personale til at varetage tilsynet, så jeg synes, det er der, opgaven skal ligge fremadrettet, siger Anne Møllegaard Mortensen, som også repræsenterer Dansk Folkeparti i kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune.

ANTAL PLEJEFAMILIER

  • Der er i Danmark 7.321 godkendte plejefamilier. 
  • Af dem er 1.372 godkendt af kommunerne.
  • De 1.372 familier er undtaget for uanmeldt tilsyn.  
Kilde: Ankestyrelsen, november 2016

.