Lav loven om og hjælp børnene

Fynske kommuner fører ikke uanmeldt tilsyn hos deres plejefamilier. Børns Vilkår mener, at kommunerne sparer det væk, fordi loven tillader det.

Vold, alkohol og snavset bliver pakket væk, når man ved, der kommer besøg fra kommunen. Derfor mener Børns Vilkår, at loven skal laves om, så kommunerne bliver forpligtede til at føre uanmeldt tilsyn hos de plejefamilier, kommunen selv godkender. 

En rundspørge foretaget af TV 2/FYN viser, at ingen fynske kommuner kan dokumentere, at de har været på uanmledt besøg hos en eneste plejefamilie de sidste tre år. Rasmus Kjeldahl, der er direktør for Børns Vilkår, kalder det rystende. 

- Jeg forstår ikke, at kommunen ikke tager sin tilsynsopgave lidt mere alvorligt. Et uanmeldt tilsyn kan altså være helt afgørende for, at et barn bliver bragt ud, siger han. 

Kommuner slipper for tilsyn

I dag godkender Socialtilsynet de fleste af plejefamilierne. Det er et lovkrav, at Socialtilsynet mindst én gang om året kommer uanmeldt på besøg hos deres plejefamilier for at sikre sig, at det anbragte barn har det godt. 

Kommunerne har også muligheden for at godkender plejefamilier i akutte tilfælde, men kommunerne er ikke forpligtede til at føre uanmeldte tilsyn. Det er frivilligt.

Men det er vigtigt, de gør det, mener Rasmus Kjelddahl, der fortæller, at i de værste tilfælde tør børnene ikke selv fortælle sandheden om, hvordan de har det. Her er uanmeldt besøg det eneste, der kan afsløre misforhold. 

- Det, vi hører fra børnene, er, at ved anmeldte besøg, hvis der er alkohol, vold, uorden eller uhygiejne i hjemmet, så får familien lige ryddet op og kørt flaskerne til pant og vasket gulvet, så det ser pænt ud. Mens børnene måske i virkeligheden lever i en hverdag fuld af snavs, alkohol og vold, siger han. 

Rasmus Kjeldahl understreger, at det kun er et fåtal af plejefamilier, der har sådanne problemer. 

Sparer lovligt på børnene

Netop fordi de plejefamilier, som kommunen har godkendt og placeret børn hos, ofte bliver godkendt i akutte tilfælde, mener Rasmus Kjeldahl, at det kræver ekstra kontrol efterfølgende - ikke mindre. 

- Hvis vi ikke skal svigte vores børn, så skal der altså være råd og tid til et uanmeldt besøg.

På Fyn er det alle seks adspurgte kommuner, der ikke kan bekræfte, at de har foretaget uanmeldte besøg. Men Rasmus Kjeldahl tror ikke, det er fordi, der ikke er behov for besøgene. 

- Jeg tror, det er et eksempel på, at der ikke i lovgivningen er en klar pligt, og så vælger kommunen at spare det væk. Og det kan de så gøre uden at overtræde loven, men samtidig så risikerer man altså at skade de børn, som er anbragt i pleje, siger han.  

Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår.

Oversigt

    Oversigt