I det fynske folks tjeneste

Minister: Kommuner skal ikke længere godkende plejefamilier

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er nu klar til at fjerne muligheden for, at kommunerne selv skal kunne godkende plejefamilier.

01:00

1 af 2

Det sker efter en sag fra Odense, hvor en plejefamilie er blevet politianmeldt tre gange for mistanke om fysisk og psykisk vold mod plejebørn. 

Sagen om plejeforældrene og fire plejebørn går flere år tilbage. Tilbage i 2013 blev de tre ældste børn fjernet. I 2014 blev plejemoren tiltalt for vold - men frifundet i retten. I januar 2017 valgte Odense Kommune så at fjerne lillebroderen, og efterfølgende meldte Odense Kommune plejeforældrene til politiet med den begrundelse, at drengen angiveligt har været udsat for vold. 

Læs også Tidslinje: Få overblikket over sagen om plejeforældrene fra Odense

Et af de fire børn stod efterfølgende frem på TV 2/FYN og fortalte, at han flere gange havde forsøgt at råbe Odense Kommune op. Det fik Mai Mercado til at kræve en redegørelse fra kommunen.

Den redegørelse afleverede Odense Kommune så i fredags til børne- og socialminister, Mai Mercado. Og nu har ministeren så valgt at kommentere på den redegørelse. 

- Meget kunne være gjort anderledes i den her sag, og siger man meget andet, så står man på tynd is. Derfor er jeg heller ikke bange for at sige, at jeg vil gerne invitere partierne på Christiansborg ind for at se, om der er mulighed for at lave nogle lovændringer, siger Mai Mercado til TV 2/FYN. 

Blandt andet peger børne- og socialministeren på, at kommunerne ikke længere selv skal kunne godkende plejefamilier. 

- I dag er det jo en mulighed, at kommunerne selv kan gå ind og godkende plejefamilierne. Det er faktisk dét, der er sket i det her tilfælde, og der lægger jeg op til en drøftelse med partierne, hvor det fremover skal være Socialtilsynet, som foretager disse godkendelser. Simpelthen fordi at Socialtilsynet har en større og bedre faglighed end kommunerne. 

03:17

Se hele interviewet med Mai Mercado

Luk video