Plejesag: Børnesamtale var otte dage undervejs

Der skulle gå otte dage, fra Børn- og Ungeforvaltningen i Odense modtog oplysninger om et muligt fysisk overgreb begået mod et otteårigt plejebarn, til kommunen holdt en såkaldt børnesamtale.

Vigtig rettelse: I den første version af denne artikel skrev vi, "Der er tale om et brud på serviceloven, når det har taget Børn- og Ungeforvaltningen otte dage at reagere på den henvendelse, som blev modtaget i slutningen af december." Dette er ekspertens udlægning af loven. 
I følge Serviceloven skal kommunen reagere indenfor 24 timer, og der skal afholdes en børnesamtale. Der er dog intet krav om, at børnesamtalen skal afholdes indenfor det første døgn. Odense Kommune har oplyst til TV 2/Fyn, at kommunen reagerede inden for det første døgn. Der gik otte dage inden de afholdte en børnesamtale. Overskriften på artiklen er derfor ændret fra "Plejesag: Forvaltning var otte dage om at reagere" til "Plejesag: Børnesamtale var otte dage undervejs"
Også i artiklen er dette rettet. TV 2/Fyn beklager fejlen. 

TV 2/FYN er torsdag kommet i besiddelse af endnu en politianmeldelse af den plejefamilie, som kommunen mistænker for vold mod deres plejebørn.

Anmeldelsen vedrører lillebroren til den 16-årige dreng, som stod frem på TV 2/FYN i begyndelsen af marts.

Den er forfattet af og sendt fra Børn- og Ungeforvaltningen i Odense til Fyns Politi.

Anmeldelsen afslører nye detaljer om forløbet op til kommunens beslutning om at fjerne lillebroren og skride til politianmeldelse af i første omgang plejefaderen.

Børnesamtale var otte dage undervejs

Det fremgår blandt andet af anmeldelsen, at forvaltningen den 28. december 2016 første gang modtager oplysninger om, at drengen kan have været udsat for vold.

Seks dage efter, den 3. januar 2017, modtager kommunen en lydfil, hvor drengen fortæller om episoden.

Børn- og Ungerådgivningen holder på den baggrund en børnesamtale med drengen.

Børnesamtalen finder sted den 5. januar 2017 - altså otte dage efter, at kommunen modtager de første oplysninger om, at vold kan have fundet sted.

Ekspert: En relativt alvorlig fejl

Ifølge Serviceloven skal kommunen inden for 24 timer vurdere, om der er behov for at iværksætte akutte foranstaltninger over for barnet eller den unge. Der skal i udgangspunktet også afholdes en børnesamtale, men denne behøver ikke at finde sted inden for 24 timer.  

En ekspert i servicelovgivningen, Bente Adolphsen, som også rådgiver kommuner i tolkning af serviceloven, mener dog at otte dage er alt for lang tid at vente med en børnesamtale. 

- Det må betegnes som en relativt alvorlig sagsbehandlingsfejl. Lovgivningen om en fremskudt børnesamtale ved underretning er netop blevet lavet for at sikre børnenes ve og vel, når der er tale om alvorlige situationer som mulig vold, siger Bente Adolphsen, Juridisk konsulent, cand.jur., Seminarer.dk 

Når en kommune modtager oplysninger om mulig vold mod børn, skal kommunen indenfor det første døgn foretage en vurdering af, om barnet er i fare.

Det, at der er tale om et barn, der er placeret i familiepleje, betyder, ifølge Bente Adolphsen, at det er ekstra vigtigt, at barnet i den forbindelse høres ved en samtale, inden det første døgn er gået.

- Oplysninger om mulig vold skal de indenfor de første 24 timer føre til en vurdering af, om barnet er i fare. Når barnet er i plejefamilie, er det en skærpet situation for kommunen. Barnet har kun kommunen at støtte sig op ad i sådan en sag, og derfor fremskynder sådan en situation også behovet for hurtigst muligt at få talt med barnet, siger Bente Adolphsen.

Artiklen fortsætter under tidslinjen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rådmand: Sagen er kørt helt efter bogen

Rådmand på området, Susanne Crawley Larsen (R), har ellers tidligere afvist, at der skulle være begået fejl i sagen.

- Sagen har været præget af høj faglig standard hele vejen igennem, sagde den radikale rådmand, Susanne Crawley Larsen, i et interview på TV 2/FYN 7. marts 2017.

Morten Madsen, der er chef for kommunens familie- og velfærdsafdeling, mener stadig, at "høj faglig standard" betegner sagen, selvom børnesamtalen ikke blev holdt inden for de angivne 24 timer. Han vil dog ikke kommentere yderligere på den konkrete sag.

- Generelt kan jeg oplyse, at der er fortaget de vurderinger og analyser, der skulle foretages, siger Morten Madsen.

Men der går alligevel otte dage, inden drengen bliver hørt. Hvorfor?

- Jeg kan ikke kommentere det konkrete sagsforløb, men bare gentage, at der er foretaget de nødvendige, påkrævede juridiske og socialfaglige vurderinger og analyser, som har ført til det sagsforløb, der er.

Ekspert i socialret Bente Adolphsen siger, at lige netop, fordi det er et anbragt barn, bør kommunen have fat i barnet allerede inden for 24 timer. Hvad siger du til det?

- Jeg ville ønske, jeg kunne kommentere tydeligere på den konkrete sag. 

Oversigt

    Oversigt