I det fynske folks tjeneste

Rådmand om ministerkritik: Så må hun blive mere konkret

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) kritiserer Odense Kommune for den omdiskuterede plejefamiliesag. Børn- og ungerådmand Susanne Crawley (R) fastholder, at kommunen har handlet lige efter bogen.

Sagen om plejefamilien fra Odense fortsætter med at vække følelser og skabe debat rent politisk.

Familien blev godkendt som plejefamilie af kommunen og er efterfølgende tre gange blevet politianmeldt for mistanke om fysisk og psykisk vold mod plejebørn.

I 2013 fjernede Odense Kommune tre søskende ud af en flok på fire fra familien. Men det yngste barn blev ikke fjernet. Kommunen har afvist, at man dengang burde have fjernet alle fire børn.

Den 5. januar 2017 blev det yngste barn så også fjernet. Plejeforældreparret er nu politianmeldt for vold og trusler mod børnene for tredje gang. Et af de fire børn stod efterfølgende frem på TV 2/FYN og fortalte, at han flere gange havde forsøgt at råbe Odense Kommune op. 

Læs også Minister: Kommuner skal ikke længere godkende plejefamilier

Det fik børne- og socialminister Mai Mercado (K) til at kræve en redegørelse fra kommunen. Efterfølgende konkluderede ministeren, at kommunen burde have handlet anderledes.

- Meget kunne være gjort anderledes i den her sag, og siger man meget andet, så står man på tynd is, sagde Mai Mercado mandag aften til TV 2/FYN. 

Crawley: Ministeren er ukonkret

Odense Kommunes børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen (R), giver ikke meget for ministerens kritik. Hun har modsat ministeren en opfattelse af, at sagen har været præget af høj faglig standard hele vejen igennem fra kommunens side. 

Læs også Kerteminde Kommune: Vi skal selv kunne godkende plejefamilier

- Så må hun blive lidt mere konkret i, hvad det er, der ikke er en høj faglig standard. For det synes jeg ikke, hun bliver. 

- Jeg kan godt forstå, hvis man kan stå tilbage og være utryg, som hun siger, for det er rigtig komplekst at arbejde i de her sager. Og jeg er egentlig rigtig glad for, at hun er blevet bibragt den virkelighed, kommunerne arbejder i; det er ikke sådan, at der kun er én løsning, og at det er en god løsning altid, siger Susanne Crawley Larsen.

Børnesager er svære

Både rådmanden og ministeren har læst Odense Kommunes redegørelse, men har vidt forskellig opfattelse af, hvordan redegørelsen skal tolkes. 

00:35 Luk video

- Forskellen, tror jeg, kan forklares i, at sådan nogle børnesager er svære. Og hvis man går og tror, at man kan lovgive sig til nemme løsninger, så tror jeg, man tager fejl, siger Susanne Crawley Larsen.

Ministeren mener ikke, at der er blevet begået lovbrud i sagen, men at man derimod godt kan beklage sagen. Det vil Susanne Crawley Larsen ikke.

- Nej, jeg vil ikke beklage sagen. Jeg har jo stillet mig op foran nogle medarbejdere, og grunden til at jeg kan gøre det, er, at de i deres arbejde har varetaget børnenes tarv på bedst mulige måde, siger Susanne Crawley Larsen. 

02:09 Luk video