I det fynske folks tjeneste

Alkoholiker i praktik på værthus: - Man har kastet manden for løverne

Ifølge misbrugsekspert er der især én ting, man ikke bør udsætte en alkoholiker for – og det er alkohol. Kommunen mener ikke, at der er gået en fejl.

00:19

Selv om 49-årige Jan Evers var alkoholiker, blev han sendt i et 13 uger langt udviklingsforløb på værtshuset Corner i Odense.

Er der én ting, man ikke bør udsætte alkoholikere for, er det alkohol, advarer misbrugsekspert Henrik Rindom. 

Læs også Alkoholiker sendt i praktik – på værtshus

  - Man har kastet manden for løverne. Man har ikke forstået, hvad alkoholafhængighed er for en alvor afhængighedstilstand at befinde sig i. Er der én ting, man ikke skal gøre, er det at konfrontere dem med alkohol, for så er det højst sandsynligt, at man får et tilbagefald en dag, hvor man har et svagt øjeblik, siger Henrik Rindom til TV 2.

Alkoholiker: Hvordan skal jeg stoppe mit misbrug?

Jan Evers, der i ti år har været på kontanthjælp, undrer sig også, hvorfor han skulle arbejde på et værtshus, når han i mange år havde døjet med alkoholproblemer. Nogle dage drak han op imod 30 øl.

- Hvordan skal jeg stoppe mit alkoholforbrug, når de sender mig på et værtshus, spørger Jan Evers.

Er der én ting, man ikke skal gøre, er det at konfrontere dem med alkohol.

Henrik Rindom

- Det er grotesk. Først skal jeg være alkoholfri, og så sender de mig i praktik på et værtshus, siger Jan Evers til TV 2/FYN. 

00:27 Luk video

Kommunen ønsker dialog

Søren Thorsager, der er jobrehabiliteringschef i Odense Kommune, ønsker ikke at kommentere den konkrete sag. Han mener ikke, at kommunen har begået en fejl.

- Hvis der er noget, som borgeren er ked af eller utilfreds med, så vil jeg gerne have en snak med dem og ikke kommentere det i fjernsynet, siger Søren Thorsager til TV 2/FYN.

- Helt overordnet gør vi os rigtig umage for at sikre, at borgerne bliver inddraget så meget som overhovedet muligt i de praktikker, der bliver lavet, forklarer han. 

01:36 Luk video

Jan Evers er uddannet tjener. I ti år har hans svigerinde, Else Bjerring, forsøgt at få ham på benene igen med et arbejde og et liv uden alkohol. Hun er urolig for hans ve og vel, når kommunen tilbyder job på et værthus til en alkoholiker, hvor han skal servere bajere, sodavand og kaffe. 

- Det må simpelthen stoppe nu. Jeg er faktisk rigtig bange for, at Jan dør. Han dør simpelthen af det her, siger Else Bjerring.

På grund af alkoholmisbruget har Jan Evers skader flere steder på kroppen - betændelse i bugspytkirtlen, skrumpelever, skæv ryg, slidgigt, nervebetændelse, psoriasis, skrumpning af store- og lillehjernen, smerter i lænd, hofter og skuldre. Det fremgår af hans journal.