Letkøbt: Middelfart Kommune afviser ministers vejledning

56-årige Lone Nielsen er en af de sygdomsramte borgere, der føler sig fanget i et ressourceforløb i stedet for at få en førtidspension. Middelfart Kommune afviser, at de administrerer reglerne for stramt.

- Det er smertefuldt, og når jeg har det rigtig skidt, så kan jeg faktisk ikke foretage mig noget som helst. Jeg tror ikke, de ved, hvor slemt det egentlig er.

Tirsdag kunne du her på tv2fyn.dk læse om den tidligere rengøringsassistent Lone Nielsen, 56, som foreløbig har et år på sygedagpenge og derefter fire år på  kontanthjælp og i ressourceforløb bag sig.

Lone Nielsen er ramt af den sjældne lidelse dystoni, der får hals- og nakkemuskler til at trække sig sammen ufrivilligt og dermed får hovedet til at vride eller dreje til den ene side i en muskelkrampe.

På trods af en række udtalelser og erklæringer fra de læger, der følger Lone Nielsens sag, hvori de gentagne gange har gjort opmærksom på hendes kraftigt reducerede funktionsniveau, har Middelfart Kommune i fem år fastholdt, at Lone Nielsen er i stand til at arbejde to timer om ugen.

I praktik - igen

Om få uger skal Lone Nielsen for sjette gang i praktik. Denne gang i en dagligvarebutik.

Alligevel afviser kommunen, at de har lagt en barsk linje i sagsbehandlingen.

- Vi kører ikke nogen hård kurs. Vi har sidste år bevilget i alt 110 førtidspensioner og flexjobs, så det er en illusion at hævde, at vi ikke bevilger førtidspension og flexjobs. Vi følger loven, og det gør vi på en sådan måde, at når borgerne anker, så får kommunen i langt, langt de fleste tilfælde ret, siger Morten Weiss-Pedersen (K), der er formand for beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget i Middelfart Kommune.

- Flexjob og førtidspensioner er meget brugt i Middelfart Kommune. Folketinget har vedtaget, at vi skal være utrolig nidkære med at undersøge, hvad der er af erhvervsevne i en person, før man ryger på permanent offentlig forsørgelse, siger Morten Weiss-Pedersen.

Letkøbt vejledning

Udvalgsformanden afviser at kommentere på Lone Nielsens konkrete sag, men understreger, at han har fuld tillid til kommunens sagsbehandlere.

- I og med at vi har 110 førtidspensioner og flexjobs, viser det jo helt klart, at Middelfart Kommune ikke er umenneskelige. Vi administrerer en rimelig hård lovgivning set i forhold til tidligere. For 10-15 år siden var det meget nemmere at få ikke mindst førtidspension. Nu har et bredt flertal med Socialdemokratiet og den nuværende regering vedtaget, at det skal ikek være helt så nemt. Og det er vi altså nødt til at følge i kommunerne, siger udvalgsformanden.

I marts udsendte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) en ny vejledning med skærpede retningslinjer for kommunernes brug af ressourceforløb. Vejledningen fortæller, at forløbene skal give mening, og at kommunerne ikke må presse folk, så de bliver mere syge, end de er i forvejen.

Den skærpede kurs er dog noget letkøbt, mener Morten Weiss.

- Det er meget nemt som minister at lægge afstand til en lovgivning, som man selv har været en del af. Det giver jeg ikke meget for, siger Morten Weiss-Pedersen (K).

Følger en hård lovgivning

Regeringens vejledning giver derfor ikke umiddelbart anledning til de store forandringer i praksis hos Middelfart Kommune. 

- Vi gør det, både på basis af den her sag og andre lignende sager, at vi jævnligt i beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget tager en snak med hinanden om, hvorvidt vi har lagt niveauet rigtigt i forhold til vores medarbejdere. Men vores medarbejdere er jo ikke onde mennesker. De gør præcis det, som et flertal i folketinget, inklusiv den nuværende beskæftigelsesminister, har vedtaget.

- Vi administrerer en meget, meget hård lovgivning. Det vil jeg gerne medgive, siger Morten Weiss-Pedersen. 

Han afviser, at Middelfart Kommune administrerer den med hans ord hårde lovgivning lidt for stramt.

- Vores statistik med, at vi i næsten alle tilfælde får medhold, når borgerne klager over den måde, vi gør det på, er en indikation af, at vi følger loven. 

Selvom ministeren har indskærpet overfor de fynske kommuner, at ressourceforløb skal give mening for de borgere, som er placeret i dem, oplever blandt andre kronisk syge Lone Nielsen slet ikke, at det er tilfældet

Oversigt

    Oversigt