Politiker til kommune: - I misbruger jeres borgere

Det er respektløst, når Middelfart Kommune ikke indretter sig efter beskæftigelsesministerens nye vejledning for kommuners brug af ressourceforløb, mener Karsten Hønge (SF).

- Man skal behandle sine borgere med respekt, og behandle dem på en måde, at de ikke bliver ydmyget, trådt på og føler sig misbrugte af systemet. 

Sådan siger SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, efter TV 2/FYN har bragt et interview med Middelfart Kommunes formand for Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget, Morten Weiss-Pedersen (K).

Her siger udvalgsformanden, at han ikke giver meget for Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens (V) nye vejledning med skærpede retningslinjer for kommuners brug af ressourceforløb.

Vejledningen fortæller, at forløbene skal give mening, og at kommunerne ikke må presse folk, så de bliver mere syge, end de er i forvejen.

- Det er meget nemt som minister at lægge afstand til en lovgivning, som man selv har været en del af. Det giver jeg ikke meget for, siger Morten Weiss-Pedersen.

- Det er det sorte, der er bogstaverne

Det vækker vrede i Karsten Hønge. 

- Ikke nok med, at han, synes jeg, opfører sig utroligt arrogant over for de borgere, der i forvejen har et svært liv, tillader udvalgsformanden samtidig at feje en henvendelse fra ministeren af bordet, som om det er noget, han bare skal modtage med et skuldertræk. Så tror jeg da nok, at vi har brug for, at ministeren kommer på banen, siger Karsten Hønge til TV 2/FYN.

Reformerne af ordningerne for fleksjob og førtidspension blev gennemført tilbage i 2012, hvor det var Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre, der sad i regering.

Der var tale om en bred politisk aftale, og derfor omfatter forligskredsen også de nuværende regeringspartier Venstre, De Konservative og Liberal Alliance.

Men nu understreger ministeren altså, at vejen til et fleksjob eller en førtidspension ikke må være unødigt lang og eller være til skade for borgerens helbred.

Morten Weiss-Pedersen mener, at det er letkøbt, at partierne bag de her reformer bare sender en skrivelse ud. Har han ikke ret i det?

- Det har han da overhovedet ikke. Det kunne da være, at man ude i Middelfart Kommune skulle tage at læse, hvad der står i den henvendelse, og så vil jeg med det samme gøre opmærksom på, at det er det sorte, der er bogstaverne. Der står udtrykkeligt, at man ikke må forværre borgernes helbredstilstand, og der står udtrykkeligt, at der skal mening med de aktiviteter, man sætter i gang.

På TV 2/FYN har vi de seneste dage kunne fortælle om 56-årige Lone Nielsen og andre middelfartere, der er sendt i jobpraktik, på trods af, at flere læger og socialrådgivere ikke mener, de er i stand til at arbejde.

Udvalgformand afviser kritik

Senest onsdag kritiserede Lægeforeningen landets kommuner for at ignorere de faglige vurderinger af syge borgere.

Morten Weiss-Pedersen afviser, at Middelfart lægger en særlig hård linje i sagsbehandlingen af syge borgere.

- I og med at vi har 110 førtidspensioner og flexjobs, viser det jo helt klart, at Middelfart Kommune ikke er umenneskelige, siger han til TV 2/FYN.

Beskæftigelsesministerens skærpelse til kommunerne om ikke at lade ressourceforløb forværre tilstanden hos de jobprøvende er ikke en lovmæssigt bindende skrivelse. Alligevel mener Karsten Hønge ikke, at det står kommunerne frit for, om de vil rette sig efter henvendelsen. 

- Hvis en kommune virkelig insisterer på at føre krig mod sine egne borgere, kan vi jo ikke fuldstændig forhindre dem i at gøre det. Det er mig ubegribeligt, at man ikke af sig selv er i stand til i en kommune som Middelfart at behandle sine borgere med respekt, siger Karsten Hønge. 

Oversigt

    Oversigt