I det fynske folks tjeneste

Kulturambassadører: København og provins kæmper om kulturpenge

Musik, teater og kunst bliver betalt af staten i hovedstaden, mens borgerne selv må betale en stor del af regningen via kommuneskatten i provinsen. Hvor rimeligt er det? Debat med billedkunstner Malene Hammershøj og teaterdirektør Jakob Bjerregaard Engmann.

19:20

Foto: Morten Albek

1 af 2

Hvordan skal kulturpengene fordeles her i landet?

Det spørgsmål har i årevis været stærkt debatteret, ikke mindst på TV 2/Fyn, hvor flere opsigtsvækkende skævheder på kulturområdet er blevet afdækket og dokumenteret.  Nu tager kulturambassadørerne debatten om den skæve kulturbranche, og forsøger at finde en konstruktiv vej frem. 

Kampen mellem København og provinsen er aktuel på mange samfundsområder, men når det gælder offentlig støtte til kunst og kultur, er forskellene ekstraordinært markante og med helt konkrete følger.

Som tingene er skruet sammen  i dag, bliver kunst og kultur i provinsen generelt fortrinsvis betalt af borgerne selv via kommuneskatten.

Men i København er de samme kulturaktiviteter for det meste 100 procent finansieret af staten.

Skiftende regeringer har erkendt problemet, men hidtil er der ikke sket grundlæggende ændringer i den måde, den økonomiske byrde bliver fordelt på kulturområdet.

Debatten tages af Malene Hammershøj, billedkunster fra Bogense, og Jakob Bjerregaard Engmann, direktør på Baggårdteatret i Svendborg. Se eller gense programmet her på siden.