muted

muted

Kommunalvalg 2013

Borgmesterkuppet i Nyborg

 

 

 

Kuppet i Nyborg 

Den 19. november 2013 vinder rød blok kommunalvalget i Nyborg Kommune. Alt tyder på, at den siddende borgmester fra Socialdemokraterne, Erik Christensen, skulle beholde borgmesterkæden. Men under de efterfølgende ugers konstituering af det kommende byråd hopper en trofast partisoldat fra egne rækker af ukendte grunde og får magten i byrådet til at skifte farve.

 

 

 

Demokrativagter og demonstrationer

Borgerne i Nyborg reagerede på kuppet med demonstrationer foran rådhuset. Derudover stod en lille skare af borgere vagt for demokratiet i byrådssalen gennem det følgende år.

 

 

 

Hvorfor gjorde han det?

Jan Reimer Christiansens partihop betød, at det blev Kenneth Muhs og ikke Erik Christensen, der kunne iføre sig borgmesterkæden på det konstituerende møde. Pludselig var Jan Reimer Christiansen interessant for samtlige af landets politiske journalister.

TV 2/Fyns reporter fangede Jan Reimer Christiansen dagen efter mødet for at høre, hvad der fik ham til at skifte parti og tippe magten.

 

 

 

Hårde år for byrådet

Den 5. november 2017 inviterede Tv 2/Fyn Jan Reimer Christiansen i studiet til en snak om kuppet. Men han ønskede ikke at stille op til interview. Derfor kom hans byrådskollega Thomas Laursen forbi, da han som medlem af byrådet var helt tæt på begivenhederne på rådhuset og selv oplevede konsekvenserne i årene efter.

 

 

muted

Kommunalvalg 2009

Kuppet på Nordfyn

 

 

Borgmesterkuppet på Nordfyn

Den 17. november 2009 vinder rød blok valget i Nordfyn kommune. Jørgen Simonsen fra Socialdemokraterne står til at vinde valget, og alt peger på, at det er ham, der skal have borgmesterkæden de næste fire år. Men i det skjulte forhandler blå blok med to utilfredse partihoppere, der ender med, at borgmesterkæden skifter hænder og fløj til stor overraskelse hos alle - også Jørgen Simonsen.

 

 

 

Kuppet ved konstiueringen

Jørgen Simonsen blev kuppet på det konstituerende møde 14. december 2009, TV 2/Fyns reporter fik fat i ham umiddelbart efter mødet, hvor han ikke blev borgmester, som det var planlagt.

 

 

 

Kuppets konsekvenser

Jørgen Simonsen tog den ultimative beslutning efter kuppet på Nordfyn i 2009. Han ville ikke deltage i kommunalpolitik, hvis spillet var så hårdt og ydmygende, som han følte, at kuppet havde været for ham. Allerede i dagene efter det dramatiske konstituerende møde tog han beslutningen om at melde sig ud af byrådet på Nordfyn. 

 

 

 

Kupmager og kupoffer i studiet

Få dage efter kuppet på det konstituerende møde i Nyborg havde TV 2/Fyn Morten Andersen fra Venstre og Jørgen Simonsen fra Socialdemokraterne i studiet. 

Interviewet her er en redigeret udgave af det oprindelige interview.

 

 

 

Kuppet ifølge kupmageren - otte år efter

Midt i valgkampen op til valget i 2017 kom Morten Andersen i TV 2/Fyn og fortalte sin version af, hvad der skete under borgmesterkuppet otte år tidligere

 
muted

Kommunalvalget 2009

Kuppet i Kerteminde

Kampen om kæderne 

Hævn, magt og indflydelse er motiverne, når kommunalpolitikerne kupper sig til magten og borgmesterkæderne. De fynske kommuner har budt på store dramaer, når byrådene skal konstituere sig - for når taburetterne er fordelt, er der kun en, der sidder for bordenden.

Op til kommunalvalget sætter TV 2/Fyn fokus på nogle af de største dramaer, tidligere kommunalvalg på Fyn har budt på. Serien “De Store Dramaer” fortæller historierne om, hvad der får lokalpolitikere til skifte alliancer for egen vindings skyld. Beskyldninger om løgne og hævn præger dramaerne, der afdækker tre borgmesterkup fortalt af journalisterne, der dækkede konstitueringsforløbene under de lange knives nat, hvor borgernes mandater blev vekslet til politisk magt.

 

 

 

Kuppet i Kerteminde

Den 17. november 2009 vinder rød blok kommunalvalget i Kerteminde. Rød blok peger på, at den siddende borgmester beholder pladsen for bordenden de næste fire år. Men i dagene efter hopper en socialdemokrat af - og bytter sine stemmer til borgmesterkæden i en handel med blå blok.

 

 

 

Vrede borgere foran rådhuset

Efter kuppet i Kerteminde demonstrerede hundredvis af kommunens borgere ved flere demonstrationer mod Sonja Rasmussen. De kaldte Sonja Rasmussen for forræder, egoist og utroværdig. De valgte en rød borgmester ind, men fik en blå.

 

Personlige ambitioner over borgernes stemmer

Sonja Rasmussens ambitioner om selv at blive borgmester var vigtigere end at holde partilinjen og partiloyaliteten hos Socialdemokraterne. Det er relativt nyt fænomen, at politikere bryder med partiet, når mulighederne for mere indflydelse viser sig, mener TV 2/ Fyns politiske kommentator Jesper Buch. 

 

Borgmesterkup og partihop er demokratiets paradoks

 

Partihop og borgmester er demokratiske problemer, men det er demokratiske onder, der er nødt til at kunne lade sig gøre. Det forklarer Christian Elmelund-Præstekær, leder af institut for statskundskab på SDU. 

 

 

Tv 2/ Fyn forsøgte at få Sonja Rasmussen i studiet til et interview den 19. november 2017 - der skulle handle om hendes vej til borgmesterposten i Kerteminde otte år før. Men hun havde ikke mulighed for at deltage.