23 søfolk løslades i sag om kæmpe kokainfund

23 af 24 besætningsmedlemmer løslades, efter at de har været varetægtsfængslet i sag om 100 kilo kokain, som blev losset fra containerskib ved Langeland.

23 af 24 besætningsmedlemmer løslades, efter at de har været varetægtsfængslet i sag om 100 kilo kokain, som blev losset fra et fragtskib ved Langeland, oplyser Københavns Politi onsdag.

En officer fra skibet "Duncan Island" skal dog blive i sin celle.

Fragtskibet kom med bananer og broccoli fra havne i Ecuador, inden det i januar satte kursen mod først Helsingborg i Sverige og dernæst Rusland.

Da "Duncan Island" passerede Langeland 15. februar undervejs mod Sankt Petersborg, blev der fra skibet nedkastet 100 kilo kokain til en mindre båd, som bragte partiet i land ved Spodsbjerg.

Politiet fulgte dog diskret med og anholdt tre personer - en russer og to mænd fra Letland - der havde taget imod de mange kilo. Aktionen fandt sted, da narkoen var pakket ned i bagagerummet på en dansk indregistreret Hyundai.

Senere samme lørdag bordede politifolk skibet syd for Gedser, hvorefter også hele besætningen blev anholdt. I en lejet turistbus blev de mange søfolk fra Filippinerne, Ecuador, Polen, Rusland, Letland, Ukraine og Indien kørt til Københavns Byret, hvor dommere besluttede at frihedsberøve samtlige.

Officeren, der ikke slippes fri, har indvilget i at få sin fængsling forlænget til 12. marts, oplyser en anklager til Ritzau.

Fragtskibet vil nu blive frigivet til rederiet, efter at det er blevet nøje undersøgt, oplyser politiet. Først lå det ved kaj i Kalundborg, men de seneste dage har det ligget i Aarhus Havn.

 - Det har været en ret stor opgave, fordi "Duncan Island" måler 178 meter, og på sådan et skib kan der være rigtig mange containere. Dem har vi skullet ransage, siger politiinspektør Dannie Rise i en pressemeddelelse.

Hvad der er blevet fundet under ransagningen, ønsker politiet ikke at fortælle om.
Skibet anløb blandt andet Puerto Bolivar og Guayaquil i Ecuador, Balboa i Panama og Guaymas i Mexico, inden det sejlede over Atlanterhavet. Det fremgår af flere hjemmesider, som holder øje med skibsfarten.

Netop Guayaquil, der er den største havn i Ecuador, har adskillige gange været brugt til at udsmugle kokain, som menes at være fremstillet i Colombia.

Jævnligt gemmes kokain med legale varer som tunfisk eller bananer. For to år siden blev 375 kilo kokain afsløret i et parti bananer, der skulle til Rusland, har et lokalt medie i Ecuador rapporteret.

I Danmark har den hidtil største beslaglæggelse af kokain været på 310 kilo. Stoffet var gemt i en container, der blev sejlet til Fredericia, og som senere blev kørt til Esbjerg.

I den nye sag med de 100 kilo mener politiet, at narkoen skulle videre til København og muligvis andre steder i Skandinavien, fremgår det af den sigtelse, der er blevet rejst.