I det fynske folks tjeneste

Aftale sikrer præster adgang til asylcentre

En strid om præsters adgang til Langeland Kommunes asylcentre er nu endt med en aftale mellem biskop og kommune.

Foto: arkiv

Sagen begyndte i december 2015, hvor Langeland Kommune erklærede deres asylcentre for religionsneutrale. Men den beslutning blev mødt af kritik fra præster og politikere.

Biskoppen for Fyns Stift Tine Lindhardt gik ind i sagen, og nu er der indgået en aftale, der sikrer præster adgang til de asylcentre, som Langeland Kommune driver, skriver Fyns Stift i en pressemeddelelse.

Med aftalen mellem biskop Tine Lindhardt og Langelands Kommune er der nu fastlagt rammer, så asylansøgere kan komme i kontakt med en præst, hvis de ønsker det.

- Jeg er glad for samarbejdsaftalen, for naturligvis skal alle asylansøgere have mulighed for at udøve den tro, de vil, siger Sisi Eibye, der er direktør for asylområdet i Langelands kommune.

Biskop Tine Lindhardt er også tilfreds med aftalen. Hun har nu udpeget en eller to kontaktpræster til hvert asylcenter.

Det er også aftalt, at asylcenterledelsen og præsterne vil holde jævnlig kontakt, primært for at centerlederen holdes informeret om, hvad kirken kan bidrage med i forhold til socialt arbejde, men også for at forebygge eventuelle misforståelser, skriver Fyns Stift.

- Folkekirken vil gerne stå til rådighed for de asylansøgere, der ønsker det. Det giver aftalen god mulighed for, siger biskop Tine Lindhardt.

 

Aftale om præsters adgang til Langeland Kommunes asylcentre

  • Der knyttes en eller to kontaktpræster til hvert asylcenter.
  • Præsterne kan komme på asylcenteret og sætte informationer på opslagstavlen om gudstjenester, kontaktdata på præster, arrangementer m.v. Præsten vil typisk komme hver 14. dag efter aftale med centerledelsen.
  • En asylansøger kan til enhver tid invitere præsten på besøg. (Alle besøg til asylansøgere skal registreres, og det gælder også præsters besøg, men registreringen er omfattet af tavshedspligt)
  • Når centerledelsen giver ny-ankomne asylansøgere introduktion til lokalområdet fortælles også om kirkens tilbud, og der henvises til centrets opslagstavler.
  • Gudstjenester, andagter mm holdes i kirken, ikke på asylcenteret, idet der ikke er liturgiske rum på asylcenteret for nogen trosretning/religion.