Amnesty: Benlås bør udløse intern revision i Langeland

Langeland bør kigge indad og søge hjælp udefra, lyder det fra Amnesty efter voldsomme videoklip fra et af kommunens asylcentre

Forholdene på Næstved Asylcenter, der drives af Langelands Kommune, bør udløse en intern revision. Det mener Amnestys juridiske chef Claus Juul efter Dagbladet Informations afsløring lørdag af trusler og den filmede episode, hvor en syrisk asylansøger bliver lagt i benlås med ansigtet trykket ned i jorden.

- Det må give anledning til overvejelser, når man ser klippene med en fyr, som overreagerer voldsomt, siger han og foreslår, at Langeland stiller sig selv en række spørgsmål:

- Går det for hurtigt? Driver vi for mange asylcentre? Skulle vi tale med Røde Kors om, hvordan de rekrutterer folk?

Efterspørger erfaring
Den juridiske chef føler sig ikke overbevist om, at Langeland Kommune har den fornødne erfaring til at drive centrene

- Røde Kors har drevet centre i fire årtier, eller sådan noget. Det giver en vis erfaring. Langeland er noget nyere i faget. Det kan være, at man skal se sig om efter noget læring, siger han og fortsætter:

- Jeg kan kun sige, at det bør give anledning til, at man vender blikket indad og ser på organiseringen af det her. Ser på om der var noget Langeland kunne eller burde have gjort anderledes.

Nu mener Claus Juul, at kommunen må i gang med en intern revision, hvor den igen skal stille sig selv de kritiske spørgsmål:

- Skyldes det her noget, vi har ansvaret for, skyldes det, at vi har for meget at lave, eller at vores ansættelsesprocedurer er for lemfældige?

Vil se straffeattester
Langeland Kommune har meldt ud, at den vil iværksætte en undersøgelse af sagen, og søndag fortæller Langelands borgmester Bjarne Nielsen (V), at kommunen fremover vil kræve en straffeattest, når der skal ansættes ledere.

- Det er os, der driver centrene, så det er også vores ansvar, at forholdene er i orden, lyder det bl.a. fra borgmesteren.

Han forklarer, at de hidtil kun har krævet børneattester, der ikke viser, om deres jobkandidater fx har en voldsdom.

Til gengæld mener han ikke, at løsningen er, at de går i skole hos organisationer som Røde Kors.

- Jeg vil vove at påstå, at vi er bedre til at drive centre end Røde Kors, og vi har også bevist, at vi er langt mere effektive end Røde Kors til en masse af ting, lyder det fra borgmesteren.

Bjarne Nielsen understreger, at der endnu ikke er nogen, der ved præcis, hvad der er foregået.

- Sådan nogle ting kan ske alle steder. Her er der måske sket det, at centerlederen har fået hidset sig for meget op, og så har tingene udviklet sig. Der er heller ikke nogen, der ved, hvad der er sket før de optagelser.  

Lederen af asylcentret er fratrådt sin stilling som en direkte følge af beskyldninger om brug af både psykisk og fysisk vold over for beboerne. Det har i forbindelse med sagen vist sig, at han tidligere er straffet for vold mod børn anbragt på et opholdssted, hvor han arbejdede på daværende tidspunkt. Dette vidste kommunen imidlertid ikke, da han blev ansat.

Optagelser af den omstridte episode fra en anden vinkel.

 

Asylcentrets præst Nete Ertner Rasmussen fortæller, at mange asylansøgere i lejren  er utrygge:

 

 

Oversigt

    Oversigt