I det fynske folks tjeneste

Arven fem millioner mindre på Langeland end i Gentofte

Der er stor forskel på, hvor i landet, man arver flest penge - faktisk er der mere end fem millioner kroner til forskel på at arve en, der dør i den rigeste kommune i forhold til en, der afgår ved døden i den fattigste.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) afslører, at danskere, der har slægtninge i ti kommuner omkring hovedstaden kan se frem til beløb, der bedst kan betegnes som regulære lotto-gevinster på den rigtige side af tre millioner kroner, skriver Ekstra Bladet lørdag.  

Der er allermest at hente for dig som arving, hvis dine slægtninge bor i Gentofte, Hørsholm eller den nye Rudersdal Kommune i Nordsjælland.

Her efterlader afdøde i gennemsnit fem millioner kroner eller mere til sine efterladte.

Anderledes beskedent er det, hvis din familie efterlader hus og indbo i udkantsområder som Langeland, Bornholm, på Samsø eller i Hjørring.

Her må arvinger nøjes med mindre end en million kroner.

På Langeland, der ligger i bund i hele landet, efterlader den døde i gennemsnit 738.000 kroner.

- Vi er et område med mange kontanthjælpsmodtagere, med mange ældre mennesker og med billige boliger, siger borgmester Knud Gether, Langeland Kommune.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forklarer de store regionale forskelle med et ord: Boligfest:

- I gennemsnit udgør boligformuen således over 70 procent af den samlede arv for boligejere, og den seneste tids voldsomme stigninger i
boligpriserne har fået nettoformuerne specielt nord for København til at stige meget, siger Jonas Schytz Juul, AE.

Analysen, der ikke tager højde for arveafgifter, er baseret på mennesker, der har boet i en ejerbolig. Udeladt er eventuelle pensionsformuer og værdien af bil og båd. Dette vil i realiteten forøge en hel masse menneskers formuer yderligere.