Bekymring over udrejsecenter: Brugsuddeler øger sikkerheden

På Langeland er dagens besked om et udrejsecenter for kriminelle ved Bagenkop en regulær mavepuster hos de lokale. I brugsen skal de unge ikke længere sidde alene bag kassen.

Der bliver færre unge bag kassen i brugsen i Bagenkop, og sikkerheden skrues i vejret. Hos den den lokale ejendomsmægler frygter man, at huspriserne vil falde.

Allerede få timer efter nyheden om et udrejsecenter ved Bagenkop, forbereder sydlangelænderne sig på indtoget af op imod 130 kriminelle udvisningsdømte indvandrere.

quote Vi er nødt til at tage nogle forholdsregler i forhold til sikkerheden

Steen Juhl Pedersen, brugsuddeler, Bagenkop

Og de umiddelbare forventninger til fremtiden er ikke rosenrøde. 

- Vi er bekymrede i forhold til befolkningen. Langeland blomstrer op, og vi frygter, at det her kommer til at betyde, at man flytter herfra, siger Steen Juhl Pedersen, der er brugsuddeler, Bagenkop.

- Engang var det et asylcenter med familier. Nu bliver det et udrejsecenter for kriminelle. Så vi er nødt til at tage nogle forholdsregler i forhold til sikkerheden, også i forhold til personalet. Jeg vil for eksempel ikke have så mange unge mennesker gående, som jeg plejer at have.

Frygter faldende huspriser

Heller ikke Benny Boesgaard, der er ejendomsmægler hos EDC Langeland, ser lyst på fremtiden.

Udrejsecenter Holmegaard

Han frygter, at centeret kommer til at gå ud over boligmarkedet.

- Det er ikke noget, der vil gavne vores turisme og bosætning. Erfaringerne er jo ikke for gode andre steder – det er ikke nogen fantastisk nyhed at få her til morgen. Det er da noget, der kan påvirke vores branche væsentligt, siger Benny Boesgaard.

Han understreger dog, at han endnu ikke kan gennemskue det fulde omfang af udrejsecenterets konsekvenser.

Sådan lyder det også fra bageren Daniel Stæhr fra Tranekær. Han er dog ikke i tvivl om, at det kommer til at påvirke turismen.

- Nu lever en stor del af os af turisterne, og det er nok ikke et plus i bogen. Det er jo lige som dem, der have en motorvej i baghaven. Det er heller ikke det sjoveste, siger Daniel Stæhr, der er indehaver og bager i Stæhr's Bageri.

Frygten bor også i Benny Boesgaard.

- Det er mennesker, der, uanset hvad de gør, har tabt kampen. De skal jo være et sted, men det er ikke noget, jeg synes, er ret smart i et lille lokalsamfund som vores. Det er ikke noget, vi har brug for. Langeland er inde i en god udvikling, hvor det går ret godt med erhvervsliv og boligsalg, siger mægleren.

Mange kriminelle til lille by

Benny Boesgaard bakkes op af brugsuddeler Steen Juhl Pedersen.

- Vi kan se andre steder, det har været, at kriminaliteten er steget. Folk kan risikere at blive bange for at gå ud. Vi er en lille by, hvis der kommer 130 styks, så kommer de til at fylde meget.

Ifølge Danmarks Statistik er der i dag 463 indbyggere i Bagenkop.