Borgmester lovede, at kontakterne var i orden - alligevel mangler Langeland 20 millioner kroner

Langelands borgmester lovede i 2017, at kontakterne var i orden, hvis man skulle finde penge. Alligevel mangler kommunen nu 20 millioner kroner i budgettet.

Det var med budskabet om, at kontakterne til Christiansborg var i orden, da Tonni Hansen i kommunalvalgkampen i 2017 arbejdede på at blive Langelands kommende borgmester.

- Jeg har en masse relationer i kraft af, at jeg nu har jobbet så mange år i Svendborg som formand for 3F Sydfyn. Jeg har været på Christiansborg i nu tre år. Jeg kender arbejdsgangene derinde. Jeg har relationer i forhold til, hvis man vil have nogle ting til at lykkedes, så skal man vide, hvem man kontakter, og hvor vi kan finde pengene, sagde Tonni Hansen til TV 2 Fyn i 2017.  

Det lykkedes som bekendt, da Tonni Hansen og hans parti SF stormede ind i kommunalbestyrelsen og satte sig på 6 ud af 15 pladser.

Men nu knap fire år efter er økonomien altså stadig ikke på plads.

quote Jeg har relationer i forhold til, hvis man vil have nogle ting til at lykkedes, så skal man vide, hvem man kontakter, og hvor vi kan finde pengene

Tonni Hansen i 2017

Langeland har alvorlige økonomiske problemer, og kommunen skal lappe et hul på 20 millioner kroner i budgettet.

Langeland Kommune havde søgt om 69 millioner kroner fra statens pulje for særligt trængte kommuner, men fik kun 37. Kommunen har indtil nu fundet 12 millioner kroner, men mangler stadig at finde 20 - og de skal nu findes gennem serviceforringelser.

Blandt andet skal der skal findes fire millioner kroner i ældreplejen på drift og ringere service, mens de resterende 16 millioner skal hentes ved at lukke uddannelser for unge med særlige behov, nedlægge beskæftigelsesprojekter og droppe forbedringer på kommunale bygninger.

Men Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF) mener ikke, at kommunen kunne have forudset de manglende millioner.

- Der sker en udvikling i vores befolkningssammensætning, der har at gøre med et flyttemønster. Så det vil sige, at vi ikke kan forebygge tingene, og det er den helt store udfordring, siger Tonni Hansen. 

Kontakter i orden

På grund af den haltende økonomi havde kommunen onsdag inviteret til borgermøde, hvor langelænderne blev inddraget i spareplanerne og kunne stille spørgsmål til politikerne.

TV 2 Fyn fangede ham til en kommentar efter mødet.

Hvor er de venner og kontakter henne nu?

- De er der stadigvæk, og de er faktisk af den opfattelse, de har løst opgaven med udligningsreformen. Det var jeg også for et års tid siden, da vi fik konturerne af dem. Nu er den så sat i funktion og viser desværre, at vi er en række kommuner, der ikke får tilstrækkelig gavn af udligningsreformen, forklarer Tonni Hansen.

Men regnestykket bag udligningsreformen, der skal fordele penge mellem rige og fattige kommuner, så alle har samme kommunale serviceniveau, er ifølge Langelands borgmester forkert.

Der skal med hans ord ændres i regnestykket.

Hvordan kan du sige, at I er garant for en ansvarlig økonomi, når I bliver nødt til at budgettere med penge, som I reelt skal have andre steder fra?

- Du kan ikke sammenligne os med velstillede kommuner. Det vil vi aldrig blive. Vi er blevet centraliseret, alt er fjernet: arbejdspladser og store indtægter. Og så står vi tilbage med nogle sociale problemer. Dem løser vi, og det skal vi. Men vi kan ikke gøre det alene, og det er derfor vi har en udligningsordning, siger Tonni Hansen. 

Se interviewet med Tonni Hansen efter borgermødet var slut.
Fotograf: Fotograf: Redigering: