Borgmester utilfreds med udrejsecenter: - En ekstremt dårlig idé

Langelands borgmester er langt fra glad for regeringens beslutning om at placere et nyt udrejsecenter på Langeland.

Det kommende udrejsecenter, der åbner om et år i det tidligere asylcenter Holmegaard ved Bagenkop, kommer til at huse 130 kriminelle udvisningsdømte.

Beslutning meldte regeringen ud onsdag formiddag – og den er Langelands borgmester alt andet end glad for. 

Da han første gang hørte nyheden, var den umiddelbare tanke:

- Åh nej, det er ikke rigtigt. Det er ikke lige det, vi har brug for. Jeg synes, det er en ekstremt dårlig idé, siger borgmester Tonni Hansen (SF).

Det nye udrejsecenter skal være et supplement til centeret Kærshovedgård, der ligger ved Ikast i Midtjylland.

Den største gruppe af mennesker, der kommer til at bo på Holmegaard, vil være folk, der har begået kriminalitet.

Udrejsecentret på Langeland er ikke et fængsel, og dermed vil de udvisningsdømte kriminelle på centret kunne rejse rundt på Fyn, hvis de blot overholder meldepligten, sagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) onsdag formiddag, da placeringen af det nye udrejsecenter blev offentliggjort på et pressemøde.

- Jeg forstår godt, hvis dem, der bor i Bagenkop, synes, at disse mennesker kommer for tæt på deres liv, sagde ministeren.

Fakta om planerne for Holmegaard

Midt i turistområde

Og tæt på er lige præcis det, som Tonni Hansen mener, at det hele nu pludselig kommer. Han forstår slet ikke tankerne bag placeringen af det nye udrejsecenter, der kommer til at ligge et par kilometer fra Bagenkop og blot få hundrede meter fra Langelandsfortet.

- Man placerer et udrejsecenter for kriminelle lige midt i et turistområde. Og for at gøre ondt værre, placeres det lige op og ned af en af vores største turistattraktioner, Langelandsfortet. Det er bare ikke verdens bedste idé, siger Tonni Hansen.

Han kalder det et kæmpe tilbageslag for Langeland og alt det arbejde, de har gjort for at øge turismen og bosætningen.

- Begge dele vil lide under det her. Det vil skade vores omdømme, og dermed skader det jo også kommunens økonomi. Og jeg bliver jo ikke kompenseret for det her, siger borgmesteren.

quote Hvis vi ikke kan ændre det, så er næste opgave at få gjort det så sikkert som muligt for borgerne

Tonni Hansen, borgmester på Langeland

Borgmesteren føler overhovedet ikke, at han er blevet inddraget i beslutningen om placeringen, da han først fik det at vide tirsdag, hvor han blev ringet op af Mattias Tesfaye.

Trods utilfredsheden roser Tonni Hansen alligevel ministeren for at være tæt på forløbet i de kommende dage.

- Jeg vil dog gerne kvittere for, at han kommer herover allerede i morgen (torsdag, red.) og stiller sig til rådighed. Det er god stil, understreger borgmesteren.

Utrygt

Borgmesteren håber fortsat at få omgjort beslutningen, men hvis det ikke er en mulighed, vil han kæmpe for langelændernes tryghed.

- Jeg deler jo den utryghed. Hvis vi ikke kan ændre det, så er næste opgave at få gjort det så sikkert som muligt for borgerne.

Du har tidligere gerne ville have et udrejsecenter. Hvorfor vil du ikke have det her?

- Når jeg ønskede det andet, så var det, fordi det var familier, der skulle bo på udrejsecentret. Her kunne vi byde ind med noget. Det her udrejsecenter er for kriminelle – her kan vi ikke byde ind med noget overhovedet, siger Tonni Hansen.

Hvad håber du, der kommer til at ske fremadrettet?

- At man ændrer beslutningen.