Borgmesterkandidater: Ingen af os bryder os om at spare på børn eller ældre

Langelands borgmesterkandidater mødtes i direkte duel mandag til valgfolkefest i Rudkøbing. Her debatterede de, hvordan sparekniven skal svinges efter flere år med røde tal på bundlinjen i Langeland Kommune.

Krisen kradser, og kommunekassen er tom. I oktober blev der indgået et budget for 2022, hvor Langeland skal spare 20 millioner kroner. Det kommer til at kunne mærkes for de 12.400 indbyggere på Langeland.

Til valgfolkefest i Rudkøbing diskuterede kommunens favoritter til borgmesterposten de kommende sparetider.

Debatpanelet bestod af Tonni Hansen (SF), Peder Hansen (V) og René Larsen (S), der alle går til valg for at få borgmesterkæden i Langeland. 

Catrine Madelaire fra Jysk Fynske Medier var vært for borgmesterdebatten, og panelet bestod af René Larsen (S), Tonni Hansen (SF) og Peder Hansen (V).
Catrine Madelaire fra Jysk Fynske Medier var vært for borgmesterdebatten, og panelet bestod af René Larsen (S), Tonni Hansen (SF) og Peder Hansen (V).

- De er ikke de eneste borgmesterkandidater på Langeland, men vi har valgt, at I skal stå her i dag, for vi mener, at sandsynligheden for, at flertallet skal findes bag en af jer er størst, og så må vi se, om det holder, siger debattens vært Catrine Madelaire fra Jysk Fynske Medier.

Spareøvelsen for Langeland bliver ifølge borgmesteren Tonni Hansen (SF) en svær opgave at for politikerene at føre ud i livet.

- Der er ingen af os, der bryder os om at spare på hverken ældre eller unge. Men det er der, hvor pengene bliver brugt. Der er ingen, der bliver valgt ind i en kommunalbestyrelse for at lave tingene dårligere. Det er jo ikke det, der driver en lokalpolitiker, siger han.

Tonni Hansen, herre i eget hus, hvad er det vigtigste for dig?

- Det vigtigste for mig vil være ældreområdet, da vi er en frisat kommune. Dernæst er det vigtigste at skabe et godt samarbejde i kommunalbestyrelsen. Og dermed også sikre nogle gode løsninger og et godt renomé for vores kommune og dermed tiltrække nogle investorer, siger borgmesteren fra SF.

Borgmesterkandidaten fra Venstre, Peder Hansen, tror på, at blandt andet Langelands administation trænger til et tjek og undersøge, om det kan gøres bedre og billigere.

Hvad får dig til at tro, at du kan gøre det bedre end Tonni Hansen og den siddende kommunalbestyrelse? 

- Jeg tror, at der er mange steder, hvor vi kan gøre det anderledes. Sidste år foreslog vi at spare to millioner på administrationen, og det var der ikke vilje til. Vi foreslog også at øge pengene til erhverv og uddannelsen af vores ældreområde, men det var der ikke velvilje til, og det er årsagen til, at vi stod af, siger Peder Hansen (V).

Hvad er det vigtigste, du vil tage fat på René Larsen (S), hvis du bliver valgt ind?

- Langeland skal investere i udvikling og anlæg. Fordi det kriseprojekt vi lige har vedtaget, det er ret kortsigtet. Vi investerer nærmest ikke en krone i udvikling eller anlæg. Det kan gå et år, men det kan ikke gå på langt sigt.