I det fynske folks tjeneste

Charmen ved tarmen: Fordøjelse skal være fornøjelse

Hver 10. dansker lider af tarmproblemer. Det er et overset problem, som i dag diskuteres på Langeland Bibliotek, når forfatter og kostvejleder Lene Hansson kommer forbi.

Foto: Bax Lindhardt /Scanpix

Vi kender det alle sammen. Luft i maven, mavekneb og prutter i det skjulte efter lidt for store indtag af den gode og fede, danske mad rundt om spisebordet.

Især december, som vi for 25 dage siden forlod mætte og med flere ugers abonnement på god og fed mad, udfordrer os i den knap så charmerende disciplin. 

Derfor inviterer Langeland Bibliotek i aften inden for til foredrag og snak med forfatter og kostvejleder Lene Hansson om mad og fordøjelse - og også de udfordringer det medfører for tarmene. 

- Der er et stort fokus overalt i januar måned på et sundere liv. Så derfor er det en god måned at invitere Lene Hansson til Langeland i, fortæller Bibliotekschef på Langeland Bibliotek, Anni Bagge Jensen. 

10 procent lider af tarmproblemer

Det er dog ikke alle, der kan nøjes med at løfte højrepoten og slippe af med presset på tarmen. Flere og flere døjer med tarmproblemer i sådan en grad, at det medfører irritabel tarm, forstoppelse, diarre og forskellige tarmsygdomme. Netop dét er noget, Lene Hansson har skrevet flere bøger om - blandt andet 'Elsk din tarm'. Ifølge hende lider hver tiende dansker af tarmproblemer. 

 

Fakta om tarmen

  • Hos en voksen er tarmen ca. 8 m lang i alt godt 6,5 m tyndtarm og 1,5 m tyktarm
  • At tarmens overfladeareal/ størrelse svarer til en 1 fodboldbane
  • At hvis du prutter uafbrudt i 6 år og 9 måneder, så producere du nok gas til at lave en atom bombes energi
  • At i løbet af et hel liv arbejder dit fordøjelsessystem med omkring 50 tons mad og væske

Kilde: OUH, 2012

 

- Der er stor interesse blandt borgerne for at blive klogere på området. For et par år siden blev en tysk bog oversat til dansk med titlen 'Tarme med charme' (tysk: Darm mit Charme), som var et kæmpe hit og udlånt på rigtig mange biblioteker. Vi har alle sammen haft problemer med maven, og det er lidt et tabu at snakke om. Vi er derfor meget glade for, at Lene Hansson kan komme forbi Langeland, fortæller Anni Bagge Jensen, der har 50 tilmeldinger til aftenens foredrag. 

Foredrag med redskaber to-go

Forskning viser, at dårlig tarmbakterieflora kan være medvirkende årsag til andre sygdomme, og derfor er tarmen følge Lene Hansson altså et overset organ i debatten om et sundt og balanceret liv. 

Foredraget på Langeland Bibliotek i aften  bygger på tre redskaber fra bogen 'Elsk din tarm'. De skal være med til at give en bedre fordøjelse. De tre redskaber er:

  • FODMAP - et videnskabeligt kostsystem, der stammer fra The Monash University i Australien
  • Kostkombinering - der stammer fra USA, og som Lene Hansson har arbejdet med i mere end 26 år
  • META sundhed - hvad psyken undertrykker, udtrykker kroppen. Krop og sind er en helhed

Du kan også se med i eftermiddag på TV 2/FYN Nyhedskanalen, hvor Signe Ryge sammen med Lene Hansson fordyber sig i charmen ved tarmen. Det er klokken 18.25 og klokken 18.45.