En fynbo får svar: Så meget får en afvist asylansøger i lommepenge

Der er 1.100 afviste asylansøgere, og nogle af dem kan være på vej til Langeland. Asylansøgere får penge til mad, tandpasta og shampoo, når de opholder sig i Danmark.

Regeringens planer om at placere et nyt udrejsecenter med afviste asylansøgere på Langeland møder massiv kritik fra en række politikere og de lokale.

I forbindelse med debatten om udrejsecentret på Langeland har Margit Lund-Cramer fra Munkebo stillet et spørgsmål om de afviste asylansøgere til TV 2 Fyn:

Hvad har en afvist asylansøger at leve for? Får de lommepenge eller alene kost og logi?

Det korte svar er: Ja, Danmark giver kontante ydelser til afviste asylansøgere, og det er forskelligt, hvor mange penge de får.

Ydelser til asylansøgere

54,47 kroner per dag

Der er cirka 1.100 afviste asylansøgere, som opholder sig ulovligt i Danmark. I gennemsnit koster det cirka 300.000 kroner årligt at have én afvist asylansøger indkvarteret på et udrejsecenter i Danmark, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Pengene går blandt andet til at dække udgifterne til deres ophold, oplyser Udlændingestyrelsen.

Forsørgelsen fra Udlændingestyrelsen dækker penge til tøj, hygiejneartikler og til mad, hvis udrejsecentret ikke har et cafeteria.

Til mad og hygiejneartikler får asylansøgere per voksen 54,47 kroner. Bor de sammen med en ægtefælle eller samlever, får hver asylansøger 43,12 kroner per dag.

Sådan får asylansøgere ekstra penge

Deltager asylansøgeren i aktivering, undervisning eller har andre opgaver på asylcentret, kan de få udbetalt ekstra penge. Møder de ikke op til opgaverne, kan de omvendt også få deres ydelser nedsat eller fjernet.

Derudover får de afviste asylansøgere også dækket sundhedsbehandling samt transport til og fra sygehusbesøg.

Har asylansøgerne børn, vil de modtage et forsøgertillæg samt penge til børnetøj.

Hvis Udlændingestyrelsen godkender det, har de afviste asylansøgere mulighed for at få et arbejde, så de kan tjene deres egne penge.

Tjener de nok, kan de blive pålagt at betale husleje for at være indkvarteret på asylcentret, hvor de ellers som udgangspunkt bor gratis.