Forladte huse: Se, hvor mange der er i din kommune

Antallet af slidte, faldefærdige og tomme huse er på 15 år vokset med 50 procent uden for større byer. Allerværst ser det ud på Langeland.

Op mod 22.000 huse i Danmark har stået forladt i så mange år, at de er deciderede nedrivningsparate.

Ofte har de nedrivningsklare huse stået tomme længe, og værst ser det ud på Langeland, hvor 12,6 procent af husene på øen er klar til nedrivning. Antallet af forladte huse og bygninger i Langeland Kommune har siden år 2000 været stigende. Dengang stod 16,8 procent af husene uden beboere, og i 2015 var 26,6 procent af alle huse på øen forladt.

Det viser en ny rapport fra analysegruppen Kora.

På kortet herunder kan du se, hvor mange procent af husene i din kommune, der er nedrivningsparate:

Langeland Kommune er ikke bare den kommune på Fyn med flest nedrivningsparate huse. Det er de også på landsplan, viser rapporten. 

Nu skal de mange til salg-skilte og tomme huse være fortid på den sydfynske ø.

I 2016 flyttede Bekka Eritza Slutg til Langeland. Samme år fik kommunen i alt 31 nye beboere.

Drømmen om naboer

Bekka Eritza Slutg er i gang med at lægge sidste hånd på sit nye anneks, der skal blive til et Bed & Breakfast inden for de næste par uger.

- Jeg har altid syntes, det kunne være spændende at starte sådan et sted. Så nu har jeg købt et lille hus på Langeland, fortæller hun. 

Gennem Landsbyklyngerne har hun og andre lokale netop søgt og fået 380.000 kroner.

Landsbyklyngerne

Pengene skal blandt andet bruges på en proceskonsulent, der skal give nye øjne på Langelands mange muligheder - og forhåbentlig lokke langt flere tilflyttere til øen.

Og ifølge formand for Landdistrikternes Fællesråd, Tyge Mortensen virker det, når lokale står sammen

- Det er rigtig vigtigt at stå sammen. Det er det, man skal i lokalsamfundet, og det er dér man har muligheden for at samle sig, forklarer han. 

Derfor er det ikke kun øens ejendomsmæglere, der skal på hårdt arbejde. Skal til salg-skiltene udskiftes med et solgt-skilt, kræver det netop noget fra Bekka Eritza Slutg og de andre langelændere.

- Nytilflyttere flytter jo til et sted, hvor de tror på, at de kan få et godt liv. Det kan man skabe, men ikke markedsføre sig ud af, siger Tyge Mortensen.

Oversigt

    Oversigt