I det fynske folks tjeneste

Fra havets bund til Langelands kunstmiljø

En stor udstilling med langelandske kunstnere åbner lørdag. En af kunstnerne tager sin inspiration fra Sharm el Sheikh med til udstillingen på Langeland.

00:21

Birgitte Gjøtz holder af at arbejde med gentagelsen, hvor en enkelt detalje gentages hundredevis af gange.

Lørdag d. 25. juni åbner en stor udstilling med langelandske kunstnere.  NOWHUSET i Tullebølle inviterer indenfor til deres årlige sommerudstilling, hvor en stor del af de langelandske kunstnere deltager.

En af dem er Birgitte Gjøtz, der deltager med 10 værker, både tegninger og keramik.

Fra Sharm el Sheikh til Langeland
Birgitte Gjøtz skaber organiske skulpturer, der minder både om kroppen og om koralrevets forunderlige verden. Det er der en grund til.

I 1986 var Birgitte Gjøtz på et dykkercenter i Egypten.  De mange ture til havets bund har ubevidst inspireret hende til at finde sit særlige udtryk:

- Alle de der indtryk, som jeg havde fået på de langt over 100 dyk,  de har sat sig på nethinden, og så kom de ud af mine fingre, da jeg kom hjem, siger hun.

Vigtigt at dele
For Birgitte Gjøtz er det ikke nok at skabe kunst. Den skal ud i verden, så andre også kan få glæde af den.

- Jeg elsker at gå her og lave min kunst, men det er først fuldendt, når jeg kan dele det med andre. Det bringer mig større glæde, når andre også glædes over det. Når man er kunstner, har man en slags forpligtelse til at dele. Man skal turde vise det frem og være åben omkring det, siger hun.

Et godt kunstnernetværk på Langeland
Langeland er kendt for sit righoldige kunstnermiljø, og det har stor betydning for Birgitte Gjøtz.

- Jeg er jo alene med mit arbejde, men jeg er del af et rigtigt godt netværk her på Langeland Jeg har mange søde og gode kollegaer, og vi har gode arrangementer som f.eks. Åbne døre. Langeland giver mig ro, fred og glæde i min hverdag. Det her er min base og fundamentet for mit familieliv og min kunst. Og så vil jeg gerne ud i verden med min kunst. Jeg kan nok ikke leve af det her på Langeland, siger hun.

Birgitte har i en årrække arbejdet som designer for LEGO.

- Det var spændende for mig i starten, men så gik der for meget politi-speedbåde i den, og til sidst kedede min indre kunstner sig. Derfor er jeg der ikke mere, siher hun.

Usikkert kunstnerliv
Birgitte har halvtidsarbejde på Skulpturstøberiet i Svendborg ved siden af sin kunst. Det er en usikker tilværelse, rent økonomisk, at forfølge sin passion, men Birgitte kunne ikke drømme om at lade være.

- Det er så naturligt for mig. Det er det, som jeg brænder for. Det jeg vil. Jeg kommer aldrig til at gå på pension fra min kunst, siger hun.

Der er fernisering lørdag d. 25. juni kl. 13, og derefter er udstillingen åben hver dag kl. 10-17 indtil 20. august.