Gitte bliver advaret på Facebook: - Man kan jo komme til at køre for stærkt engang imellem

På en facebookgruppe advarer langelænderne hinanden om politiets tilstedeværelse. En ganske almindelig praksis, lyder det fra flere langelændere.

- Man kan jo komme til at køre for stærkt engang imellem, og så bliver man jo advaret. 

Ordene kommer fra Gitte Ibsen, der er bosiddende i Lohals på Nordlangeland. Hun er medlem af en langelandsk facebookgruppe, som advarer om politiets tilstedeværelse på øen. 

Gruppen, som TV 2 Fyn tidligere har beskrevet, bliver hyppigt brugt til at advare andre, så de kan undgå fartbøder og politiets opmærksomme øje, når patruljerne er på Langeland. 

- Den bliver brugt flittigt af alle langelændere. Jeg er selv medlem af den, og det er der ikke ret mange langelændere, der ikke er. Når man kommer lidt ude fra landet, så er det meget rart at vide, når man skal ind til byen lidt stærkt, siger Gitte Ibsen. 

Medlemskabet i den omtalte gruppe står hun langt fra alene med. TV 2 Fyn har talt med en række langelændere, der har benyttet gruppen til at undgå politiet på deres daglige knallertture. 

- Vi tjekkede altid lige, hvor politiet var. Hvis de var i nærheden, så måtte vi en tur ud på bagvejen med vores knallerter, siger 19-årige Mathias Andersen. 

- Vi skulle altid lige tjekke, hvor politiet var. Så kunne vi afgøre, om det var de hurtige eller langsomme knallerter, vi skulle have med ud. Hvis politiet var der, måtte vi trække knallerten ind til siden, så politiet ikke fik øje på os, fortæller en ung langelænder til TV 2 Fyn.  

TV 2 Fyn er bekendt med hans rigtige identitet, men har valgt at lade ham forblive anonym.

Omkring 3.700 langelændere er medlem af gruppen, hvor medlemmerne selv på daglig basis sender advarsler ud om politiets tilstedeværelse. 

Til politiets store ærgrelse

Hos Fyns Politi kender de til udfordringen med gruppen. Deres evne til at rykke ud og kontrollere langelændernes kørsel og for eksempel knallerter bliver væsentligt forringet.

- Nu er det rigtig aktuelt omkring knallertkørsel. Vi vil gerne lave nogle indsatser vedrørende knallertkørsel, men hvis man advarer hinanden omkring det, så vi ikke får standset de her knallertkørere. Så kan det godt se ud til for borgerne, at vi ikke gør noget, men at det bliver ved med at være et problem. Men vi forsøger virkelig at gøre noget, fortæller politikommisær Rasmus Tyllesen.

Politikommissær ved Fyns Politi Rasmus Tyllesen kender til den facebookgruppe, som mange langelændere bruger til at advare hinanden om politiets tilstedeværelse på øen.
Politikommissær ved Fyns Politi Rasmus Tyllesen kender til den facebookgruppe, som mange langelændere bruger til at advare hinanden om politiets tilstedeværelse på øen.
Foto: William Borst Lorentzen

Flere af de politibetjente, der er ansat og patruljerer på Langeland, oplever også en stor ærgrelse ved, at deres job bliver besværliggjort som følge af facebookgruppen. 

- Jeg selv og alle mine kollegaer er startet ved politiet for at gøre en forskel og hjælpe borgerne. Det er også det, Fyns Politi rigtig gerne vil. Så selvfølgelig ærger det en, at når man forsøger at løse et problem, så bliver det forpurret af et facebookopslag. Det kan man som menneske godt blive lidt ærgelig over, forklarer Rasmus Tyllesen. 

Ikke ulovligt

Han understreger dog, at det ikke forhindrer politiets arbejde, selvom det koster nogle ekstra kræfter for politibetjentene.

- Når vi bliver sendt over for at afhjælpe en problematik, så skal vi være opmærksomme på, at der er netværke, som gør opmærksomme på vores tilstedeværelse. Hvis det kræves, at vi ikke bliver afdækket, så skal vi selvfølgelig forsøge at planlægge uden om det, siger Rasmus Tyllesen

Fyns Politi slår ligeledes fast, at der intet ulovligt er ved grupperne, men de har en klar appel til langelænderne.  

- Tænk over, hvad det er, man vil med opslaget. Ofte er vi der for at hjælpe andre borgere, der har forskellige problemer, og det kan man så forpurre med sit opslag, afslutter Rasmus Tyllesen. 

Facebookgruppen blev oprettet for mere end ti år siden. Siden da er antallet af medlemmer i gruppen eskaleret