I det fynske folks tjeneste

Gyngestol skal hjælpe demensramte

På Humble og Tullebølle plejecentre har beboerne fået to nye gyngestole, som skal gavne de demente beboere fysisk og mentalt.

00:22

FOTO: Thomas Karstensen

Der er meget langt fra den klassiske trægyngestol med den høje ryg og sæde i flet til de nye gyngestole som de demente beboere på plejecentrene i Humble og Tullebølle fra fredag kan sætte sig i.

I de nye gyngestole er der ingen knirkelyde, når man vipper frem og tilbage. Derimod spiller de nye gyngestole beroligende musik, og så gynger de helt ad sig selv. Det kan måske virke som en overdrevet, ja ligefrem unødvendig luksus, i en gyngestol, men de to nye gyngestole er i høj grad med til at berolige de demente beboere.

Læs også Lauge er demensven: - Man skal huske at være god mod demente

De skaber ro, balance og tryghed

Venstres sundheds-, ældre-, og psykiatriordfører, Jane Heitmann

- De skaber ro, balance og tryghed. Vi ved at demente ældre kan have et skævt reaktionsmønster, også kan en gyngestol med musik i ørene have en beroligende effekt, siger Venstres sundheds-, ældre-, og psykiatriordfører, Jane Heitmann til TV 2/Fyn.

Og medarbejderne på de to plejecentre er da heller ikke i tvivl om, at de to nye gyngestole vil gavne beboerne. På begge plejecentre har de tidligere haft lignende gyngestole til låns, og erfaringerne med disse har været utroligt positive. Bedre trivsel og højere livskvalitet er blot nogen af de ting personalet har oplevet hos beboerne på de to plejecentre.

- Stolen er da udemærket. Der kunne jeg da godt sove, når min mand snorker i nat, siger Emmy Bech Nielsen, vis mand er ramt af demens og bor på Tullebølle, til TV 2/Fyn.

Det kan være svært at forstå, hvordan en selvgyngende stol, der spiller beroligende musik, kan have en så stor effekt, men gyngeterapi bliver mere og mere udbredt i behandlingen af demens. For en person med demens skulle 20 minutter i en af de nye gyngestole, have samme effekt som fem milligram Oxascand, en pille som modvirker angstanfald og almindeligvis brugt til demenspatienter, .

Trygfonden har doneret 141.987 kroner i forbindelse med indkøbet af de to gyngestole.

Læs også TV 2/FYN sætter fokus på demens