I det fynske folks tjeneste

Hvad er det? Her gemmer der sig en historisk overraskelse

En noget usædvanlig "patient" blev torsdag røntgenfotograferet i Rudkøbing.

Nej - det er ikke skrald. Her gemmer sig både et 3500 år gammelt bronzesværd og en lille overraskelse. Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

1 af 2

En sarkofaglignende gipstingest med flere overraskelser i blev i dag fragtet i bagagerummet på Ida Hovmands bil til OUH's røntgenafdeling i Rudkøbing. 

Inde i den hvide gips lå et halvt meter langt bronzesværd, der er over 3.000 år gammelt.

  Foto: Ole Holbech

Sværdet blev fundet af to amatørarkæologer på en mark i Ladby. Fredag i sidste uge forsøgte museumsfolk fra Østfyns Museer så at grave det frit, men opdagede, at der var mere end bare et sværd i den fynske muld. Også rester af skeden fra sværdet var bevaret - og derfor blev det hele beseglet i gips, indtil det kunne blive røntgenfotograferet i Rudkøbing. 

Læs også 3500 år gammelt sværd fundet ved Ladby

Og røntgenbillederne afslørede, at det gamle bronzesværd var helt. Og så kunne museumsfolkene tydeligt se ornamenteringen omkring skæftet. 

- Jeg er vild begejstret. Nu ved jeg, hvordan vi skal gribe det an, når vi åbner for sarkofagen, fortæller konservator Ida Hovmand til TV 2/FYN.

Og så gemte jorden på endnu en overraskelse. Her lå nemlig en fibel, der er en dekorativ sikkerhedsnål fra samme tid som bronzesværdet. 

Det gamle stikvåben skal give ny viden om forhistorien ved Kerteminde fjord og om de gravhøje, der engang var på stedet. 

 

02:11

Det var en noget usædvanlig patient, der i dag skulle i røntgen på OUHs afdeling i Rudkøbing. Patienten var helt pakket ind i gips, og røntgenbilleder skulle afsløre, hvad der gemte sig indeni.

Luk video