Hvad skal der ske med Holmegaard? Langelænderne har masser af idéer, men mangler pengene

Efter planerne om et udrejsecenter på Langeland blev taget af bordet er det uvist, hvad Holmegaard skal bruges til. SF foreslår, at staten og Langeland slår pjalterne sammen og driver et kulturcenter.

Lige uden for Bagenkop på Langeland ligger den meget omtalte bygning, der går under navnet Holmegaard.

quote Staten er jo selv skyld i det her. De har valgt at købe nogle bygninger, og nu står de med dem

Karsten Hønge, folketingspolitiker, SF

For kun tre uger siden var det planen, at Holmegaard skulle danne rammerne om et nyt udrejsecenter, der skulle huse udvisningsdømte kriminelle og afviste asylansøgere på tålt ophold. 

Men de planer blev, efter massiv modstand fra blandt andet Folketingets partier og ikke mindst langelænderne, droppet af regeringen. 

Og det har siden rejst spørgsmålet: Hvad skal der så ske med Holmegaard?

Spørger man SF's Karsten Hønge, så bør man udnytte Holmegaard til at fremme alt det positive ved Langeland. 

- Langeland er inde i en rigtig god udvikling både på turist- og erhvervsområdet, og det ville være oplagt at udnytte Holmegaard til at fremme den udvikling, siger Karsten Hønge til TV 2 Fyn. 

Han foreslår derfor, at man giver Holmegaard tilbage til Langeland 

Ingen penge til at drive Holmegaard alene 

Men bringer man det forslag videre til Langelands borgmester Tonni Hansen (SF), er beskeden klar: Det har Langeland ikke råd til. 

- Langeland Kommune er lige nu i en situation, hvor vi ikke en gang med vores egen økonomi kan få tingene til at hænge sammen. Så vi kan ikke tage så stor en opgave ind, som det er at drifte det store bygningskompleks, siger Tonni Hansen. 

Det forstår Karsten Hønge, og han foreslår derfor i stedet, at staten kunne drive Holmegaard sammen med Langeland og dele udgifterne. 

- Nu har staten jo købt Holmegaard, og jeg tænker ikke, at det bliver muligt for den at sælge igen, så kunne man ikke på en eller anden måde lave nogle ting i fællesskab i stedet? For hvad er alternativet for staten, spørger Karsten Hønge og tilføjer: 

- Staten er jo selv skyld i det her. Den har selv valgt at købe nogle bygninger, og nu står den så med dem. Det må også være i Statens interesse at komme ud af det her på en god måde.

Karsten Hønge foreslår, at staten og Langeland kunne hjælpes ad med at drive Holegaard og derigennem bringe noget positivt til Langeland.
Karsten Hønge foreslår, at staten og Langeland kunne hjælpes ad med at drive Holegaard og derigennem bringe noget positivt til Langeland.
Foto: Flemming Ellegaard

- Hvis vi kunne lave et samarbejde med staten om noget, så ville vi sagtens kunne løfte opgaven med driften her på Langeland, siger Tonni Hansen og tilføjer, at han er glad for, at SF tager det op, så der kan komme gang i debatten om Holmegaard, og hvad den skal bruges til.

Men hvad skal Holmegaard så bruges til?

På havnen i Bagenkop var der lørdag fuld af liv og også af gode idéer. 

Langelænderne var nemlig samlet for at fejre havnens dag, og de fik samtidig også muligheden for at dele deres idéer til, hvad Holmegaard kunne bruges til. 

Masser af langelændere var mødt op for at fejre havnens dag i Bagenkop, og de havde også en masse idéer til, hvad Holmegaard kunne bruges til.
Masser af langelændere var mødt op for at fejre havnens dag i Bagenkop, og de havde også en masse idéer til, hvad Holmegaard kunne bruges til.
Foto: Flemming Ellegaard

De to brødre Morten og Jesper Skovhus var blandt andet sammen med en række politikere fra SF, Venstre, Konservative og DF mødt op for at tale med langelænderne om gode idéer. 

- Jeg håber, at det her bliver endnu en mulighed for langelænderne om at stå sammen, som vi gjorde det, da vi sagde nej til et udrejsecenter. Og jeg kan mærke på folk her, at de er mere end villige til at stå sammen igen og finde en ny funktion til Holmegaard, siger Jesper Skovhus

Og idéer havde langelænderne da også nok af. 

Nogle foreslog, at man kunne bruge Holmegaard som lejrskole, julemærkehjem eller vandrehjem, mens andre foreslog et hospice eller et kulturcenter.

TV 2 Fyn har kontaktet udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) med henblik på en kommentar til SF's forslag. Ministeren ønsker ikke at kommentere det konkrete forslag, men oplyser, at regeringen er ved at undersøge, hvad Holmegaard i fremtiden skal benyttes til.