I det fynske folks tjeneste

Julemarked uden jul: Lokale kunstnere udstiller på Langeland

Årets julemarked i Rudkøbing Borgerhus var erklæret nissefrit område. I stedet fik 16 lokale kunstnere mulighed for at vise deres kunst frem.

00:13

Video: Malte Jørstad

Søndag inviterede lokale kunstnere til julemarked i Rudkøbing Borgerhus for 27. år i træk. På trods af røde duge og lidt gran på bordene var det ikke til at se, at der skulle være tale om et julemarked.

En af arrangørerne, Jette Høgh, beskrev da også udstillingen som 'nissefrit område':

- Der kravler i forvejen nisser rundt i resten af byen, så her har vi valgt dem fra. I stedet kan folk få en kop kaffe og lidt kage og se, hvad der rører sig inden for den langelandske kunst, fortæller hun.

Vi vil ikke lave om på noget. Det skal være som det plejer,

Jette Høgh, arrangør

Udstillingslokalet i Rudkøbing Borgerhus var stuvende fuldt, og det virkede ikke til, at nogen af gæsterne var skuffede over at gå glip af kravlenisser og brændte mandler.

- Det gør ikke det mindste. Vi kommer jo blandt andet for at købe julegaver, og så er vi bare vant til, at det er sådan, det er, fortalte Dorthe Damgaard, der sammen med to venner havde lagt vejen forbi borgerhuset.

Ifølge arrangørerne kommer der hvert år gæster til julemarkedet fra såvel Svendborg og Faaborg. Også beboerne i Langelands sommerhus-områder har for vane at lægge vejen forbi.

Godt for kulturlivet

Ifølge en af de udstillende kunstnere, Jørgen Krog, er det årlige julemarked vigtigt for kulturlivet på Langeland.

Læs også Festival vækker forladte steder over hele Fyn til live

- Rudkøbing har i dén grad brug for, at der er arrangementer som disse. Både til jul men også hele året rundt. Og du kan jo bare se, hvor mange der er kommet, fortæller han og gestikulerer mod de mange besøgende, der cirkulerer rundt mellem de opstillede kunstboder.

For Jørgen Krog er det ikke økonomisk vinding, der har fået ham lokket til at stille sine malerier op i borgerhuset.

- Vi sælger lidt, men det er ikke meget. I stedet er der noget socialt samvær, for som maler sidder man jo ofte alene og arbejder. Det er dejligt at få lejlighed til at vise mit arbejde frem, forklarer han.

Tilbage for 20. gang

En af de trofaste gæster ved julemarkedet er ølhandleren Bjarne Glud. Han er heller ikke skuffet over, at julemarkedet er nissefrit.

- Der er da lidt rødt herinde og sådan lidt forskelligt, men julet ... Det er så meget sagt, siger han.

Læs også Doris nåede at skrive sin bog - hendes liv slutter om få måneder

Bjarne Glud er også vant til det alternative julemarked. Han er med for 20. år i træk.

- Jeg kommer igen, fordi det er de samme kunstnere, der stiller op hvert år og viser deres arbejde frem. Og så er det spændende at se det nye, der kommer til ind i mellem, fortæller han.

Og står det til Jette Høgh, en af julemarkedets arrangører, står opskriften på den årlige begivenhed ikke til at ændre.

- Vi vil ikke lave om på noget. Det skal være som det plejer, smiler Jette Høgh, der selv udstiller sine malerier til markedet.

- Mange af kunstnerne har faste steder, de gerne vil stå. Mange af gæsterne er de samme år for år. Det skal være en fast tradition, tilføjer hun.

Julemarkedet i Rudkøbing Borgerhus vender tilbage næste år den første weekend i december.