I det fynske folks tjeneste

Kaj har 175 harmonikaer: - Det var bare en grille, jeg fik

Kaj Jensen fra Nordenbro har spilet harmonika i over 40 år, og undervejs er han begyndt at samle på dem. I dag har han omkring 175 harmonikaer i sin samling.

00:52

Kaj Jensen har samlet harmonikaer gennem 40 år og samlet dem på sit eget private museum. Video: Alexander Aagaard Redigering: Morten Urup Skov

I Nordenbro på det sydlige Langeland bor Kaj Jensen sammen med 175 harmonikaer, som han har samlet gennem mere end 40 år.

- Det var bare en grille, jeg fik, fordi jeg købte nogle harmonikaer, siger Kaj Jensen.

Det tog dog hurtigt fart for langelænderen, og i dag råder han over sit eget private harmonikamuseum.

- Det var meningen, jeg ville sælge dem videre, men så fik jeg temmelig mange, og så tænkte jeg, det kunne være sjovt at lave et museum, siger Kaj Jensen.

Læs også Hvirvelvind på Fyn: Sommerfænomen kaster halm højt til vejrs

Giver et nummer

I år har han haft gæster omkring 10 gange, så det er ikke fordi, Kaj Jensen bliver overrendt af turister.

Dem, der kommer, kan dog godt se frem til en lille smagsprøve på, hvordan en harmonika lyder, når Kaj Jensen spiller. Gennem 45 år har Kaj Jensen nemlig rejst rundt til fester på både Langeland og Fyn.

- Jeg giver da et nummer. Det gør jeg, siger Kaj Jensen

Helt så mange harmonikaer har John Godtfredsen ikke stående i sin forretning i Ringe, men han sælger dem også løbende. Det har han gjort siden 1967.

- Jeg solgte en i sidste uge. Vi sælger dem stadig, men ikke så mange som i 80’erne. Der solgte vi en om dagen. Dengang var der rigtig flow i det, siger John Godtfredsen.

Læs også Bridgewalking runder skarpt hjørne: 80-årige Vagn blev hyldet efter milepæl

- Kan faktisk spille alt

Ifølge den fynske instrumenthandler, sælger han nu i gennemsnit kun en harmonika om ugen, og det ærgrer ham, at den ikke længere er populær.

John Godtfredsen har handlet med harmonikaer i over 50 år. Foto: Alexander Aagaard

- Det er gået meget ned, desværre. Der er ikke så mange unge mennesker, der spiller harmonika, og det er synd, for det er et fantastisk godt instrument, siger John Godtfredsen og fortsætter:

- De har nok en opfattelse af, at man kun kan spille vals og polka og traditionel harmonikamusik, men du kan faktisk spille alt. Alt.

Det er Kaj Jensen enig i, og han er mere optimistisk for harmonikaens fremtid.

- Harmonikamusik kan alle jo lide. Det går aldrg af mode, tror jeg.