Københavnerne kommer til Langeland: - Oline og Johannes skiftede Sydhavnen ud med Sydfyn

For første gang i fem år oplever Langeland Kommune at blive flere i stedet for færre mennesker i kommunen.

En negativ kurve er knækket.

Langeland Kommune kan nemlig notere, at der samlet set bor 68 flere mennesker på Langeland i 2022, sammenlignet med året før. Det er første gang i fem år, at Langeland oplever at blive flere i stedet for færre mennesker i kommunen.

- Det var bare så dejligt hernede, så vi begyndte også at kigge på hus her, og efter noget tid fandt vi den helt rigtige bolig til den helt rigtige pris, siger Oline Brønd, der er flyttet til øen fra Sydhavnen i København sammen med sin mand Johannes Lockwood og deres søn.

Også borgmester Tonni Hansen (S) er begejstret over befolkningstilvæksten. 

- Det betyder rigtig meget for vores selvforståelse. Det tager vi som et kæmpe skulderklap i forhold til vores forsøg på at tiltrække nye borgere.

Fred og ro 

Oline Brønd og hendes mand var trætte af storbyens stress og jag og havde lyst til at prøve noget nyt. 

De valgte derfor at vinke farvel til deres lejlighed i København. 

- Vi havde længe tænkt på at flytte ud af byen. Vi havde fået et barn og havde lyst til at komme ud, hvor der var mere roligt, mere natur og et mere nærværende lokalmiljø, fortæller Oline Brønd. 

De havde både Møn og Bornholm i kikkerten, men en tur til Langeland i påsken sidste år fik dem til at skifte mening.

- Jeg synes, Langeland byder på meget natur, strand og skov. Man får en anden ro i forhold til København, hvor der altid er et højt tempo. Det slipper man for her, og så er folk meget imødekommende, siger Oline Brønd.

Valget faldt på et gult murstenshus 12 minutter syd for Rudkøbing i den lille by Herslev.

- Vi er landet godt og har også fået nogle nye venner, som også er tilflyttere. Vi er også rigtig glade for den børnehave, vores dreng er kommet i, og så er det nyt for os at have vores helt egen have, griner hun. 

Oline og hendes familie købte huset på Langeland i oktober 2022.
Oline og hendes familie købte huset på Langeland i oktober 2022.
Foto: Oline Brønd

Ingen garantier

Borgmester på Langeland Tonni Hansen (S) kan godt nikke genkendende til, hvad Oline Brønd fortæller.

- Der er en trend omkring Langeland, som folk har fået blik for. Folk har opdaget, at familie og nærvær også betyder noget og har en værdi i livet, siger han. Det kan vi tilbyde her på Langeland gennem flot natur og billige huse, og så synes vi selv, at vi har nogle gode børne- og daginstitutioner, siger han og fortsætter. 

- Når man i fem år har arbejdet på at få en øget bosætning, og det så lykkes, bliver man glad, ellers skulle man da være et skarn.

Hvordan ved du, at det lige præcis er jeres forsøg på at tiltrække flere borgere, der bærer frugt. Kan det ikke være tilfældigt, at man ser en positiv udvikling lige i år? 

- Jo. Det er ikke noget, jeg har dokumentation for endnu. Vi skal i gang med at dykke ned i tallene for at finde ud af, hvad vi kan uddrage. Først da kan vi lave nogle konklusioner, så vi ved, hvilke borgere vi tiltrækker, og hvorfor vi gør det, udtaler Tonni Hansen.

- Lige nu tillader jeg mig dog at være glad over, at det er lykkedes at bryde kurven, men der er selvfølgelig ikke en garanti for, at det lykkes igen, det er jeg helt bevidst omkring.

Hvad så nu?

Oline Brønd måtte vinke farvel til jobbet som teamleder i et kulturhus. Nu er hun i gang med at springe ud som selvstændig. Hun vil starte det, hun selv beskriver som en alternativ bedemandsforretning. 

- Jeg synes, der mangler muligheder for at lave begravelser med ceremonier, som er mere nærværende og poetiske end dem, man har i folkekirken.

Hendes mand Johannes Lockwood fortsætter sit arbejde som astrolog, hvor han laver online terapisessioner. 

- Efter jeg er flyttet til Langeland, føler jeg, at jeg er blevet mere grounded og har nemmere ved at holde fokus på de ting, jeg synes er vigtig, slutter Oline Brønd.

Forlader man Langeland og kører mod Gl. Stenderupvej nord for Faaborg, finder man Danmarks billigste hus, som netop er sat til salg her.