Koncert hvor kragerne vender: Symfoniorkester efterlyses

Musikskoleleder efterlyser flere symfoniorkesterbesøg på Langeland, og kulturministeren understreger: Alle borgere skal have adgang til sublime oplevelser.

Lige nu er det håndboldmålene, der er mest iøjnefaldende i idrætshallen på Ørstedskolen i Rudkøbing, men musikskoleleder Jens Winther husker tydeligt fem måneder tilbage. Da havde hallen besøg af et fuldt bemandet Odense Symfoniorkester, og det var en succes.

- Der var propfyldt herinde til begge koncerter, og folk stod i kø, fortæller Jens Winther, der har regnet sig frem til, at ti procent af øens befolkning kom forbi og så de to koncerter med symfoniorkestret.

Men det var en sjælden begivenhed, for Jens Winther kan ikke huske, hvornår orkestret ellers har været på besøg på øen. Og det så han gerne ske lidt oftere.

Jens Winther, Musikskoleleder, Langeland Musikskole
Jens Winther, Musikskoleleder, Langeland Musikskole
Foto: Morten Albek

- Det ville være dejligt, hvis de kom herud en gang om året, siger han.

Og det lader til, at kulturminister Mette Bock (LA) er opmærksom på behovet for orkesteroplevelser i landdistrikterne.

- Vi skal til at lave aftaler nu med alle landsdelsorkestrene, og tilstedeværelse er noget af det, vi vil kigge på. Hvor er man med hvor stor en bemanding? Det kommer vi også til at tale med symfoniorkestret i Odense om, siger Mette Bock.

Mette Bock, kulturminister, Liberal Alliance
Mette Bock, kulturminister, Liberal Alliance

Ministeren har for få dage siden i Altinget givet et vink med en vognstang til det sjællandske landsdelsorkester, Copenhagen Phil. Hun opsummerer, at langt de fleste af orkestrets fuldt bemandede koncerter sker i hovedstadsområdet og beder orkestret huske, at det er orkester for hele landsdelen. Også Lolland-Falster, hvor man har undret sig over musikkens fravær.

Orkesterrejse med omkostninger

På Fyn hedder landsdelsorkestret Odense Symfoniorkester, og der har musikchef Finn Schumacker talt op, at orkestret i 2016 holdt 85 koncerter på Fyn. 78 foregik i Odense og syv på det øvrige Fyn. 

Musikchefen vil gerne mere ud med hele orkesterbemandingen, men det er ikke uden udfordringer.

- Den åbenlyse udfordring er selvfølgelig, at det er et ret stort apparat, så det koster rigtig mange penge at flytte hele orkestret, siger Finn Schumacker.

En koncert uden for koncerthuset koster ifølge musikchefen et sted mellem 50.000 og 100.000 kroner. Derfor er han forsigtig med at love flere fuldt bemandede koncerter. Men synlighed er vigtigt for orkestret, og Finn Schumacker mener, at vejen dertil kan nås med mindre koncerter, hvor kun en mindre gruppe af orkestrets musikere drager ud.

- I den kommende sæson arrangerer vi nogle koncerter under overskriften 'Musiske rejser', hvor vi tager ud til forskellige foreninger og forsamlingshuses spisefællesskaber. Der sætter vi musikken ind i en ny ramme, som gør den endnu mere vedkommende for publikum.

Når man taler om mulighederne for at spille udenfor Odense Koncerthus, er akustikken også værd at tage med i betragtning.

Carl Nielsen Salen i Odense Koncerthus har optimale akustiske forhold til klassisk orkestermusik.
Carl Nielsen Salen i Odense Koncerthus har optimale akustiske forhold til klassisk orkestermusik.
Foto: Morten Albek

Koncerthusets sal, Carl Nielsen Salen, er optimeret til klassisk musik, og lyden kan næppe lyde ligeså godt i en idrætshal, men det er et kompromis, man er nødt til at indgå, mener Jens Winther i Ørstedskolens idrætshal.

- Det kan da godt være, at akustikken ikke er som i en koncertsal, men den er ganske god. Det opleves i hvert fald godt, mener musikskolelederen.

Kulturministeren mener ikke, de akustiske forhold skal være en hindring for at høre musik uden for de traditionelle koncertsale.

- Hvis man hører musikken første gang i et rum, der ikke er optimalt akustisk, kan det være det, der gør, at man næste gang har lyst til at flytte sig lidt længere for at høre musikken under de optimale betingelser, siger Mette Bock.

Ministeren holder fast i princippet om, at musikken skal være til glæde for hele befolkningen.

- Hvis vi skal have en stadig opbakning til, at man bruger mange penge på landsdelsorkestrene, så skal alle borgere i landet også have adgang til sublime oplevelser, understreger hun.

Og det glæder Jens Winther. Han håber at få Odense Symfoniorkester at se lidt oftere på Langeland.

- En gang om året eller en gang hvert andet år. Det er fint, der er noget i Odense, men det vil være dejligt, hvis de kommer noget mere ud, siger han.

 
Fotograf: Morten Albek

 

 

Oversigt

    Oversigt