I det fynske folks tjeneste

Langeland får millioner til uddannelse og socialt løft

Et særtilskud på 109 millioner kroner skal få flere i uddannelse samt sikre færre socialt udsatte i Langeland Kommune.

Foto: arkiv

Langeland Kommune og Social- og Indenrigsministeriet har aftalt et partnerskab, der skal få flere unge i uddannelse og sikre færre socialt udsatte i kommunen ved hjælp af et særtilskud.

Udviklingspartnerskabet indebærer et samlet særtilskud på 109 millioner kroner over perioden 2016-2018. Som led i partnerskabet sætter Langeland fokus på, at flere unge skal have en ungdomsuddannelse, at flere skal i arbejde, og at børns og familiers vanskeligheder skal forebygges. Kommunen siger derudover med aftalen ja til at arbejde med en effektiv økonomistyring.

Kommunen er udfordret af et faldende indbyggertal og et lavt uddannelsesniveau. Kommunen har også en stor opgave med relativt mange socialt udsatte børn og familier.

- Regeringen ønsker vækst og udvikling i hele Danmark. Langeland Kommune har en vanskelig situation med mange ledige og store udgifter til både forsørgelse og til kommunens socialt udsatte familier, siger Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

Borgmester i Langeland Kommune Bjarne Nielsen kalder udviklingspartnerskabet en økonomisk saltvandsindsprøjtning:

- Med denne underskrevne aftale er vi klar til at kaste os over både udfordringer og udvikling, og vi er glade for, at der nu er tale om en flerårig aftale, så vi ikke bremser de nødvendige tiltag og indsatser, siger han.

Social- og Indenrigsministeriet yder tilskuddet efter loven om kommunal udligning og generelle tilskud til særligt udsatte kommuner med ugunstig udvikling og vedvarende strukturelle udfordringer.

Aftalen med Langeland Kommune består af et særtilskud på 38 millioner kroner i 2016, 36 millioner kroner i 2017 og 35 millioner kroner i 2018. Der foretages en årlig opfølgning på aftalen.