I det fynske folks tjeneste

Langeland vil bygge havn til 75 millioner kroner

Den nye langelandske kommune vil nu anlægge en helt ny udskibningshavn i Spodsbjerg til 75 millioner kroner. Havnen skal sikre at Vestas bliver liggende på øen.

Den nye havn skal bygges ved siden af den nuværende havnemole

Den nye havn skal fjerne vindmølletransporterne på landevejene

1 af 2

De tre langelandske borgmestre holdt torsdag eftermiddag møde med repræsentanter for Vestas for at høre om virksomhedens fremtidsplaner.

- Vi fik ingen garantier, men det er vores fornemmelse, at virksomheden ønsker at blive på Langeland. Derfor går vi nu i gang med at planlægge den nye havn, siger Rudkøbings borgmester Johan Norden(S).

Havnen er nødvendig for Vestas, fordi vindmøller efterhånden er så store, at de ikke kan transporteres via landevejene.

Derfor skal de sejles ud fra virksomheden i Rudkøbing. Den nye havn vil koste omkring 75 millioner kroner, men den nye langelandske kommuner håber på støtte fra Transport- og Erhvervsministeriet og måske EU.

Inden for lovens grænser

- Vi forventer at vi selv skal investere mellem en tredjedel og en fjerdel af anlægsudgifterne, og det er der stor politisk opbakning til, lyder det fra Rudkøbings borgmester.

Kommuner må ikke lave anlæg for enkelte virksomheder, men borgmesteren forventer også at den nye udskibningshavn vil tiltrække nye virksomheder.

- Vi har fået mange henvendelser fra andre virksomheder, så denne havn er ikke kun til ære for en enkelt virksomhed, siger Johan Norden(S).

I første omgang går kommuerne i gang med at lave kommuneplaner, regionplaner og VVM-undersøgelser.

- Vi regner med at gå i gang med byggeriet om halvandet år, og så kan havnen stå klar i løbet af 2008, siger borgmesteren.