I det fynske folks tjeneste

Ligkister af papir på Langeland

Syddansk Vækstforum gav på sit møde i går tilsagn om 3,46 millioner kroner til virksomheden DanCof, der har sikret sig verdenspatent på letvægtskister af papir.

Endelig er der lidt godt nyt for Langeland på jobfronten. I går blev der nemlig skabt grobund for mindst ti nye arbejdspladser på øen, da Syddansk Vækstforum valgte at sige ja til en ansøgning om støtte til udvikling af en helt ny type ligkister.

Kisterne er lavet af et langfibret papirmateriale, som indehaveren af ligkisteprojektet DanCof, Bendt Skov, har sikret sig verdenspatent på.

- Ideen til letvægtsligkisterne fik jeg en dag, jeg sad på min hjemmearbejdsplads på min kones fødegård på Langeland og spiste frokost. Da hun kom tilbage med en bakke landæg, var jeg lige bladret om på dødsannoncerne i avisen, og så slog det mig: At man burde kunne lave ligkister af et letvægtsmateriale, siger Bendt Skov, der på sigt forventer sig lidt af et verdensomspændende eksporteventyr. 

Stærkere fibre

Modsat de velkendte æggebakker, der er lavet af korte, bløde fibre, og som ikke kan holde til vand ret længe ad gangen, var det nødvendigt at finde et mere robust papirmateriale.

Og det fandt Bendt Skov altså i det langfibrede papirmateriale PULP, som han har eneretten til at anvende.

Det er nu fire år siden, ideen blev født. Med støtten fra Syddansk Vækstforum er DanCof nu klar til at transformere ide til virkelighed.

- Jeg har allerede fundet en dansk fabrik, der kan lave støbeformene til produktionen. Til januar går jeg så i gang med at lave selve produktionsanlægget på Langeland, siger den langelandske opfinder.
 
Kisterne bliver lavet af fire dele og kan prydes med ornamenter efter ønske, ligesom de kan helt eller delvis indfarves - noget især tyske bedemænd efterspørger.

Samtidig skal kisterne laves i mange forskellige udformninger for at dække forskellige verdensdeles behov. Eksempelvis begraves man typisk i en trapezformet kiste syd for Alperne.