Ny Aldi skaber debat: - Den ødelægger bymiljøet

Bygningen er en klods, der ikke passer ind. Nej, den nye butik skaber udvikling og arbejdspladser. Meningerne er delte om den nye Aldi i Rudkøbing.

Planerne om en ny Aldi i Rudkøbing har fået Langelands Museum og Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø op af stolene. De frygter, at den nye bygning ikke vil passe ind i den gamle købstads udseende. Politikerne er dog glade for det nye projekt og håber, det vil bringe udvikling og arbejdspladser til byen.

Den nye Aldi har altså sat debatten i gang i Rudkøbing, og både foreningen og museet har gjort indsigelse mod byggeprojektet.

- Bygningen bryder meget, meget voldsomt med den type bebyggelse vi ellers har i Rudkøbing. Arkitektonisk vil den stikke rigtig meget ud, siger Cecilie Bønnelycke, der er Museumsinspektør på Langelands Museum.

quote Bygningen bryder meget, meget voldsomt med den type bebyggelse vi ellers har i Rudkøbing.

Cecilie Bønnelycke, Museumsinspektør på Langelands Museum

- Det har vi fuld respekt for. Vi forsøger i dialog med kommunen at finde en løsning, der er passende, som alle kan leve med, både kommunen og som vi også kan leve med, forklarer Jan Jørgensen, der er Ejendoms- og udviklingschef i Aldi.

Rudkøbing er en gammel købstad, og modstanderne af byggeprojektet mener ikke, den nye butik vil passe ind i byen.
Rudkøbing er en gammel købstad, og modstanderne af byggeprojektet mener ikke, den nye butik vil passe ind i byen.
Foto: Pernille Gram

Hos Aldi vil man altså lade politikerne træffe beslutningerne, og her støtter et stort flertal det nye projekt.

- Konkurrencen bliver skærpet butikkerne indbyrdes, og så vil der også være nogle flere arbejdspladser i det, mener Knud Gether, Borgerlisten Langeland, der er formand for Udvalg for Trafik, Teknik og Miljø i Langeland Kommune.

Blandt politikerne er kun Enhedslisten imod.

Bygning med bevaringsværdi må lade livet
For at kunne få plads til den nye Aldi må en række andre bygninger rives ned, og én af de bygninger er vurderet til at have en bevaringsværdi. Kommunerne arbejder med en skala fra 1 til 9, hvor 1 er højeste. Bygningen, der skal rives ned, har fået en bevaringsværdi på 3. 

Bygningen her skal rives ned, så der kan blive plads til den nye Aldi. Bygningen er vurderet til at have en bevaringsværdi 3.
Bygningen her skal rives ned, så der kan blive plads til den nye Aldi. Bygningen er vurderet til at have en bevaringsværdi 3.
Foto: Pernille Gram

Det er man utilfreds med hos Langelands Museum og Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø.

Det kan godt bare ligne en grå mur, der er lidt afskallet. Hvorfor er det værd at bevare? 

- Historie, fortælling og autencitet, det er det allervigtigste. Forestil jer, hvad det bliver erstattet af. En tarvelig betongrav og en tarvelig facade, siger Michael Martin Jensen, der er formand for Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø.

Politikerne har dog allerede givet tilladselse til nedrivningen.

Skulle man ikke tage hensyn til bevaringsværdien og lade være med at rive den ned?

- Nej, det synes jeg ikke. (Bevaringsværdi, red.) 3 er langt nede på listen. Når man ser på det, må man sige, 'hvor meget bevaringsværdi er der egentlig i det?', siger Knud Gether.

quote Udsæt sagen! Det betyder jo ikke noget set i en Aldi sammenhæng, om man udsætter et projekt i et år eller to.

Michael Martin Jensen, formand for Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø

- Det mindsker sådan set ikke dens værdi eller betydning. Så det er ærgerligt, at man ser en 3'er som en lav værdi, fordi så er der pludselig meget få bygninger, vi skal tage vare på, siger Cecilie Bønnelycke.

Nu mangler politikerne kun at give grønt lys til at sætte byggeriet i gang.

- Udsæt sagen! Det betyder jo ikke noget set i en Aldi sammenhæng, om man udsætter et projekt i et år eller to, mener Michael Martin Jensen, men her svarer Knud Gether:

- Nu har den her sag taget over halvandet år, og vi kan ikke blive ved med at stå i vejen for en udvikling.

Oversigt

    Oversigt