Ny bog afliver dansk koldkrigsmyte

Ny bog gør op med en sejlivet myte om Danmarks rolle under Cuba-krisen 1962.

Historiker og afdelingsleder på Koldkrigsmuseum Langelandsfort, Peer Henrik Hansen gør op med myten i bogen "På Afgrundens Rand - Cuba-krisen 1962, den kolde krig og Danmark".

- Igennem mere end 30 år har det været den almene opfattelse, at Sovjetunionen sejlede skibe gennem danske farvande med atomraketter på dækket, og at de blev observeret en række steder fra. Fra diverse fyrskibe, fyrtårne, Stevnsfort og marinens udkigsstation på Langeland blev denne dækslast angiveligt observeret, og gennem årene har mange gjort krav på at være de første, der observerede skibene med raketter på dækket, fortæller Peer Henrik Hansen.

Havde lastbiler på dækket

russisk skib

Der findes flere øjenvidneberetninger, der beskriver skibene på deres vej gennem Østersøen, Storebælt og Øresund.

- Problemet er bare, at der ikke er en eneste historiker, der indtil nu har efterprøvet påstandene. Havde man gjort sig den ulejlighed, ville vores koldkrigshistorie ikke være behæftet med så mange fejl, siger Peer Henrik Hansen.

Frit tilgængeligt kildemateriale peger på, at et par af de skibe, som ifølge de forskellige beskrivelser skulle have ført raketter gennem danske farvande, i virkeligheden havde lastbiler på dækket.

Khrusjtjov ville holde det hemmeligt

kennedy kruschov nov 63

Oplysninger fra flere kilder peger derimod på, at den sovjetiske leder Nikita Khrusjtjov ønskede at holde opstillingen af atomraketter på Cuba hemmeligt indtil begyndelsen af november 1962. Først da ville han offentliggøre opstillingen af raketterne.

- Alene af den grund har det igennem noget tid været mindre sandsynligt, at sovjetiske skibe åbenlyst - og for første gang - skulle have fragtet raketter uden for østblokken, forklarer Peer Henrik Hansen.

Bogen "På afgrundens rand" udkommer 15. oktober på Øhavsmuseets forlag.

Oversigt

    Oversigt