Politikere om Holmegaard som 'buffer': Regeringen holder langelænderne på pinebænken

Regeringen droppede idéen om et udrejsecenter på Langeland. De vil dog ikke sælge bygningerne, fordi de skal kunne bruge, hvis Danmark en dag får endnu et stort ryk af flygtninge. Det møder kritik fra flere sider.

Holmegaard på Langeland har været genstand for meget debat. Først handlede det om, hvorvidt bygningerne skulle være udrejsecenter for udvistdømte udlændinge eller ej. Det endte som bekendt med, at planerne blev droppet. Nu er en anden diskussion i gang. Skal Holmegaard sælges af staten eller ej? 

Regeringen vil gerne beholde bygningerne som en såkaldt 'buffer', hvilket betyder, at de kan bruges, hvis Danmark får flere asylansøgere på et tidspunkt og har pladsmangel til dem. Den beslutning møder en del kritik på begge sider af det politiske spektrum.

- Det synes jeg simpelthen ikke er fair

Tidligere børne- og socialminister, og nuværende folketingsmedlem og gruppeformand for Det konservative Folkeparti, Mai Mercado, retter en skarp kritik mod regeringen. 

Mai Mercado mener ikke, at det giver mening, at staten skal beholde Holmegaard, når der lige nu ikke er behov for det.  

Men giver det ikke meget god mening at have en 'buffer', hvis nu der en dag kommer mange flygtninge til Danmark ligesom i 2015? 

 Det kan give mening, hvis man har en indikation på, at der kommer et ryk af flygtninge, men så sidder regeringen med en viden, som jeg ikke har, så jeg mener ikke, det giver mening nu.

quote Der skal slet ikke være et udrejsecenter på Langeland.

Karsten Hønge, SF

Hun mener også, at regeringen skylder en svar til langelænderne på, hvem de vil sende på Holmegaard, såfremt det skal bruges. 

- Man holder langelænderne på pinebænke. Så længe at regeringen ikke er mere præcise med, hvilke flygtninge de vil sende til Langeland, så holder man langelænderne på pinebænken – det synes jeg ikke er fair.

Det skal gavne lokalsamfundet

Karsten Hønge fra SF mener, at regeringens plan om en såkaldt 'buffer' hovedløs. 

- Vi skal slet ikke have et udrejsecenter på Langeland. 

Han mener, at man som stat burde hjælpe Langeland med at få gang i bygningerne, så de kan gavne lokalsamfundet.

- Vi skal hjælpe Langeland med bygningerne, og så kan vi bygge noget, der giver arbejdspladser og turisme. Det hjælper jo heller ikke noget, at vi bare giver dem bygningerne uden hjælp, fordi så skal de selv stå for moderniseringen og alt andet, der skal gøres der. 

Han mener, at langelænderne fortjener at få noget ro på. 

- Langelænderne skal ikke gå og frygte, at der kommer et udrejsecenter. Lad os bruge bygninger til at skabe noget, og så give langelænderne ro på. 

TV 2 Fyn forsøger fortsat at få en kommentar fra Udlændingestyrelsen om beslutningen. Det er endnu ikke lykkedes.