Skal du løbe 100 meter ekstra efter en hjertestarter, falder overlevelseschancerne betydeligt

Ny forskning fra Odense Universitetshospital viser, hvor vigtigt det er med hjertestartere, især i tyndt befolkede områder som Langeland.

I 2017 vandt et forskningsprojekt om hjertestartere en million kroner i TV 2 Fyn-programmet “Et sundere Fyn”, og nu er resultaterne fra forskningen klar.

Resultaterne viser, hvor vigtige hjertestartere er i tyndtbefolkede områder.

- Det, jeg har fundet ud af, er, at hvis man bevidner et hjertestop, er man villig til at gå rigtig langt for at hente en hjertestarter for at bruge den i forbindelse med et hjertestop, siger Laura Sarkisian Jangaard, der er læge og ph.d.-studerende på Odense Universitetshospital.

quote For hver 100 meter man skal vandre, falder overlevelsen hos patienten med ti procent

Laura Sarkisian Jangaard, forsker

- Jo større afstand der er til en hjertestarter, jo højere er dødeligheden. For hver 100 meter man skal vandre, falder overlevelsen hos patienten med ti procent, forklarer hun.

Afgørende med frivillige i øde områder

Det er også afgørende, at man kommer hen til hjertestarteren hurtigst muligt - hvad enten det er på gåben, cykel eller i bil.

Det er alt for dyrt og urealistisk at sætte hjertestartere op overalt i samfundet og i naturen, og derfor er det vigtigt med et akuthjælpersystem som på Langeland.

- Langeland er et relativt øde område, hvor der er langt mellem hjertestarterne, men der er et akuthjælpersystem, som gør, at man kan halvere tiden til, at en hjertestarter når frem, siger Laura Sarkisian Jangaard.

Fakta om Et sundere Fyn

Det tager typisk ti minutter for en ambulance at nå frem til Langeland, men akuthjælperne er som regel fremme på den halve tid, og det kan redde liv.

Overlæge: Særledes vigtig viden

At der er blevet brugt en million kroner på at forske i brugen af hjertestartere på Fyn, har været en god idé, vurderer overlæge Finn Lund Henriksen fra Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital.

- Det er særdeles vigtig viden, at Laura er kommet frem til. For det første har hun vist, at frivillige akuthjælpere er villige til at træde til på alle tidspunkter af døgnet, og de kan komme frem før ambulancen, siger Finn Lund Henriksen.

- Det betyder, at vi kan lave genoplivning i tyndt befolkede områder som eksempelvis Langeland, fortsætter han.

- Dernæst har hun vist, at man er villig til at løbe væsentligt længere efter en hjertestarter end de data, der indtil nu har været publiceret.

Forskningen har vist, at de frivillige ikke kun løber 100 meter efter en hjertestarter, men også 500 meter eller endnu længere, hvis der er behov for det.

Alle kan bruge hjertestarter

Er du alene med patienten, er anbefalingen, at du bliver hos vedkommende og ringer efter hjælp frem for at løbe efter en hjertestarter.

Fakta om hjertestop

Prisen for en hjertestarter varierer typisk fra 8.000 kroner til 22.000 kroner afhængig af kvalitet. Er der en hjertestarter til stede, skal du ikke være bange for at bruge den.

quote Alle kan bruge en hjertestarter. Der er ikke nogen, der kan gøre noget galt

Finn Lund Henriksen, overlæge

- Alle kan bruge en hjertestarter. Der er ikke nogen, der kan gøre noget galt, men vi har det vel allesammen sådan, at hvis vi har set og prøvet tingene før, føler vi os mere trygge, siger Finn Lund Henriksen.

Får du hjertestop, er der 12-16 procent for, at du overlever. Hvert år får omkring 5.000 danskere hjertestop. 

Oversigt

    Oversigt