Stadig coronalukket: - Tilbyder vi gratis træning, stjæler vi fra foreningslivet

Langeland Kommune formår ikke at skabe brobygning mellem kommunens gratis selvtræningstilbud og foreningslivets idrætstilbud, fortæller næstformanden for kommunens sundhedsudvalg.

Det var coronanedlukningen i foråret 2020 som førte til, at Langeland Kommune i første omgang lukkede ned for tilbuddet om gratis fritræning. 

Siden 2014 har kommunen ellers tilbudt, at pensionister, førtidspensionister eller efterlønnere gratis kunne benytte motionsrummene i Stigtebo, Tullebølle Centret, Ny Kohaven, Lindelse Humble Plejecentre, Sundhedshus Langeland og Sundhedshuset i Rudkøbing. Hos motionsrummene er der tilknyttet fysioterapeuter. Det eneste krav for at benytte sig motionsrummene er, at borgeren skal instrueres i indstilling af motionsredskaber.

Men tilbuddet om selvtræning er der stadig lukket ned for, selvom det er fem måneder siden, at den nationale genåbningen af indendørs idræt skete. Ifølge kommunens hjemmeside skyldes det coronavirus. 

Det undrer 70-årige Thea Lindberg Brinkmann sig over. Før corona trænede Thea Lindberg Brinkmann og hendes mand Andrias Niklagard i Sundhedshus Langeland flere gange om ugen.

- Det er kun pensionister, der er i et genoptræningsprogram, som lige nu får lov til at træne gratis. Men selvtræning er ikke kommet tilbage. 

Trængsel på plejecentrene 

Der er flere årsager til, at Langeland Kommune lukkede ned for selvtræning. 

- Der blev lukket ned for selvtræning under corona, fordi det var vanvittigt svært for  plejehjemmene at administrere, hvem der kom og trænede. Samtidig skabte det uro og trængsel hos beboerne, når folk kom og trænede på plejecentrene, da smitten var høj, fortæller næstformand for kommunens sundhedsudvalg Winni Kielstrup Hansen.

Samtidig var selvtræning et tilbud, som skulle skabe brobygning til foreningslivets idrætstilbud.

-Tilbuddet om selvtræning er et forebyggende aspekt for pensionister, førtidspensionister eller efterlønnere, hvorefter denne målgruppe skulle starte op med noget træning hos foreningslivet, uddyber Winni Kielstrup Hansen.

Manglende overblik

Men det har vist sig, at det ikke er lykkedes for kommunen at skabe en brobygning. Kommunen har forsøgt at indkredse tilbuddet til målgrupper med særlige behov. Men det er heller ikke lykkedes.

Træningssalene i Sundhedshus Langeland og Sundhedshuset i Rudkøbing anvendes i højere grad af private borgere til at modtage gratis fysioterapi, genoptræningstilbud, vedligeholdelsestræning samt træningstilbud.

- Sundhedsudvalget ved ikke, hvor mange som benyttter sig af tilbuddet. Det er en opgave, som ikke er blevet uddelegeret ordentligt. Samtidig har vi ikke holdt styr på, hvem der benytter sig af tilbuddet. Vi skal have lavet en vurdering. Man kunne overveje, om man skal visitere og kontrollere dem, som bruger centrene, siger Winni Kielstrup Hansen.

Men næstformanden synes, gratis træning er en god idé for pensionisterne på Langeland.

- Samtidig er det også et dilemma. Hvis vi som kommune tilbyder gratis træning, stjæler vi også idrætsforeningernes medlemmer og indtægter. 

Mangler sin træning

Hos Thea Lindberg Brinkmann og hendes mand Andrias Niklagard har den manglende træning ledt til frustration. 

- Jeg har været frustreret siden foråret 2020 over ikke at kunne træne i Sundhedshus Langeland. Jeg går i uvished og venter på igen at kunne få lov til igen at gå til selvtræning. Jeg savner og mangler min træning. Jeg bliver for hver dag, der går kun endnu mere frustreret over, at der slet ikke bliver meldt noget konkret ud fra kommunen, fortæller Thea Lindberg Brinkman. 

Thea Lindberg Brinkman er samtidig ikke interesseret i at træne i et fitnesscenter. 

- Jeg vil træne med folk på min egen alder, og som jeg kan relatere til. Jeg føler mig heller ikke tilpas i et fitnesscenter.

Sundhedsudvalget skal onsdag klokken 15 beslutte, om gratis selvtræning skal afvikles eller ændres.