I det fynske folks tjeneste

Udkantsdanmark straffes af lånestop

Realkreditinstitutter godkender ikke lån til huse, der koster under 500.000 kroner, og det rammer yderområderne.

Realkreditinstitutter godkender ikke lån til huse, der koster under 500.000 kroner, og det rammer yderområderne

Landets hårdt prøvede udkantsområder rammer nu ind i flere problemer. Denne gang er det et skrantende boligmarked, der i særdeleshed får konsekvenser i Udkantsdanmark.

Realkreditinstitutterne nægter nemlig som hovedregel af godkende lån til huse med en pris på 500.000 kroner eller mindre - og den slags bliver der flere og flere af især i de ydre områder af landet.

Grænsen for, hvad realkreditten vil finansiere, er med andre ord ikke blevet reguleret i takt med, at boligpriserne er faldet, skriver Politiken.

Omkring 2000 boliger er lige nu til salg for under en halv millioner kroner, og størstedelen af dem er beliggende i yderområderne.

500 af den står i Nordjylland, hvor huskøbere i stedet kan blive tvunget til at tage et dyrt banklån. Og det holder tilflyttere væk, mener borgmesteren i Morsø, Lauge Larsen (S).

- Jeg er forarget. Vi forsøger at trække folk til, fordi husene er både gode og billige. Så er det mærkeligt, at realkreditinstitutterne laver sådan en sortering. De er med til at presse os yderligere i en krise, der i forvejen er hård, siger Lauge Larsen.

Hjørring-borgmester Arne Boelt (S) bakker op.

- Vi er havnet i en voldsomt selvforstærkende, ond spiral. Realkreditinstitutterne skal ikke være konger og bestemme, hvor folk kan bosætte sig, siger han.

Også Landdistriktsminister Carsten Hansen (S) har også fokus på problemet. I øjeblikket er han ved at samle idéer til en indsats, der skal få mere gang i landdistrikterne.

- Det er meget vigtigt for regeringen at ændre situationen ved at få gang i væksten igen, også i landdistrikterne, siger Carsten Hansen til Politiken.

- Hvis det sker, kan det blive attraktivt at flytte dertil - og dermed får vi også afhjulpet problemet med, at det kan være meget svært at få realkreditfinansiering til nogle af de billigere boliger, tilføjer han.

Carsten Hansen mødes mandag med repræsentanter fra Langeland Kommune for at diskutere situationen i Udkantsdanmark.