I det fynske folks tjeneste

Undersøger om deltidsborgere gavner landsbyer

En ny undersøgelse skal klarlægge, hvad det betyder for lokalsamfundene på Langeland, at helårshuse kan bruges som fritidsboliger.

På landsplan er der over 75.000 tomme helårsboliger, der kan komme i spil som fritidsboliger. Foto: Ole Holbech

Hvad betyder det for Langeland, at det er muligt at bruge helårshuse som fritidsboliger, hvordan bidrager ”deltidsborgerne” til lokalsamfundet, og hvorfor er det, at folk vælger at købe deltidsboliger? Det skal den nye undersøgelse finde svar på.

- Vi har en fornemmelse, men ingen helt klar viden om, hvorfor folk køber deltidsboliger, og hvordan deltidsborgere indgår i vores lokalsamfund. Det bliver vi helt skarpe på med denne undersøgelse, og det bliver værdifuld viden, som vi kan bruge til at tiltrække endnu flere deltidsborgere eller fastboende, siger borgmester Tonni Hansen, SF.

Læs også Fynsk farvand skal være vandmekka: - Det sparker gang i udviklingen

Undersøgelsen er en del af projektet ”Den moderne landsby som nr. 2 bolig”. Det er konsulenthuset Komlab, som gennemfører undersøgelsen med støtte fra Landdistriktspuljen.
 
- Vi har stort fokus på at sikre de bedst mulige vilkår for udviklingen af turismen og turisterhvervet. Samtidig har vi stort fokus på tilflytningen. Derfor giver det rigtig god mening at være en del af projektet. Vi håber på, at det på sigt kan fremme turismen og turisterhvervet og samtidig være med til at styrke bosætningen, siger borgmester Tonni Hansen.

Udover Langeland Kommune medvirker Tønder Kommune også i projektet.

Fakta om undersøgelsen

  • På Langeland er der cirka 1.200 boliger uden personer tilmeldt på adressen.
  • På landsplan er der over 75.000 tomme helårsboliger, der kan komme i spil som fritidsboliger.
  • En deltidsbolig er en helårsbolig, hvor ingen har folkeregisteradresse, og hvor huset af og til bliver brugt.
  • Komlab er et konsulenthus som har specialisteret sig inden for analyse og udvikling af strategier til byudvikling og bosætning.
  • Svarene skal findes i en større spørgeskemaundersøgelse, som i de kommende dage bliver sendt ud til både ”deltidsborgere”, fastboende og kommunalpolitikerne i kommunen.
  • Spørgeskemaerne har kommunen som afsender og bliver sendt digitalt via e-Boks.
  • Resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen forventes medio 2019, hvor der bliver udgivet et inspirationskatalog, som landets øvrige kommuner med tilflytning af deltidsborgere også kan lade sig inspirere af.
Kilde: Langeland Kommune