I det fynske folks tjeneste

Vækstkomet på Langeland

Rufac i Rudkøbing har vendt røde tal til vækst og har fordoblet medarbejderstaben. De er nu Danmarks bedst indtjenende møbelvirksomhed.

Dansk designede hæve-sænkeborde fra Rudkøbing går som varmt brød i USA.  Fra Langeland eksporterer de over 90% af bordene  til steder som Texas, Colorado eller Californien. Hver uge sender de mellem 1 og 2 containere afsted til USA, hvor hæve-sænkeborde stadig er noget nyt.

Virksomheden har et overskud på årets regnskab på ca 25 millioner kroner. En del af hemmeligheden er fleksibilitet og hastighed.

-Fra vi får ordren til den står ude hos kunden i USA går det maksimalt en måned. Og vi kan gøre det i et hav af farver og former. Det kan andre ikke, siger Claus Hansson, der er udviklingsdirektør.

Samles som legoklodser

Virksomheden er specialist i stel med teleskopfunktion og har satset benhårdt på at være agile - dvs hurtigt at kunne omstille sig efter kundernes behov for udformning og farve af stellene.

Metallet kan skæres af i forskellige længder og fødderne kan formes i varierende former alt efter ordren. Bordpladerne leveres af en underleverandør eller kunden har måske selv løsninger. I løbet af ti minutter kan virksomheden ændre på en farve i pulverlakeringsanlægget og det er der ikke andre, som kan. Udviklingsdirektøren sammenligner det med legoklodser, der nemt kan sættes sammen.

-Vi skal kunne reagere hurtigt både på udvikling og levering, siger Claus Hansson

 

Metalstykkerne til f.ek.s bordben kan skæres af i forskellige længder efter kundens behov.

 

Tæt på at dreje nøglen om

Under finanskrisen var virksomheden tæt på at knække nakken. De havde ikke nok egenkapital til at køre igennem og var derfor låst i forhold til vækst. Virksomheden manglede 20 millioner kroner i egenkapital, hvor Vækstfonden gik ind med 8 millioner kroner og banken med 12 millioner kroner.

Nu har virksomheden tidoblet bruttofortjenesten siden 2011. Alene de sidste fire år har Rufac tjent 40 millioner kroner hjem på bundlinjen og er nu landets bedst indtjenende møbelvirksomhed.

I Vækstfonden ser de Rufac som et godt eksempel for andre.

-Den havde vi ikke set komme, for det så sort ud. Og så er det jo bare en endnu større fornøjelse for os, når det lykkedes, siger Peter Bruun, der er kommunikationschef i Vækstfonden.

 

 

Hovedparten af medarbejderstaben er lokale og antallet er fordoblet til nu ialt 18 medarbejdere i Rudkøbing.

 

Fordobling i medarbejderstaben

Da det så værst ud under krisen var de bare 9 ansatte. De seneste år har virksomheden fordoblet medarbejderstaben til nu at være 18 .

Hovedparten er ufaglærte fra lokalområdet, der har opbygget en specialviden i produktionen. Rufac er en del af Midform holdingselskab, der også har fabrik i Middelfart. Der har flere gange været forslag om at flytte produktionen til Middelfart, men det har Claus Hansson afvist hver gang. For udviklingsdirektøren foretrækker lokale medarbejdere som er mere loyale og fleksible. 

-Vi har supergode medarbejdere, der ikke er bange for at bruge en time eller to ekstra om dagen. Det er en fleksibilitet, vi har brug for, siger Claus Hansson

De har både planer om og plads til endnu flere i den 5500m2 store fabrik i Rudkøbing.

 

Fyn Live sender direkte fra Rufac fra kl 14.10