Flemming Toft: - Ingen var for stor eller lille til Lars Høgh

TV 2's mangeårige sportskommentator mindes Lars Høgh som et stort menneske, der vil blive husket for både sin store personlighed og som den største OB'er gennem tiderne.

De rosende ord om Lars Høgh står i kø hos en af dansk fodbolds mest kendte stemmer.

Flemming Toft, der gennem tre årtier har kommenteret, når blandt andet landsholdet begav sig ud på grønsværen, husker den fynske målmandslegende som en person ud over det sædvanlige. 

De menneskelige egenskaber er ifølge kommentatoren noget af det, der står klarest i fortællingen om Lars Høgh.

Hvad, synes du, er det vigtigste, Lars Høgh har givet videre?

- Generøsitet med sig selv som person. Han har virkelig givet meget af sig selv. Og ladet alle andre komme ind til sig selv, det, syntes jeg, er et stort menneskeligt træk. Så hvis vi tager det væk fra fodbolden, var han et stort, stort menneske.

Største OB'er

Men udover det menneskelige aftryk har den fynske målmand også efterladt en stort indtryk i dansk fodboldhistorie. 

Lars Høgh brugte hele karrieren, der strakte sig fra 1977 til 2000, i OB. Han er suverænt den spiller, der har opnået flest kampe for klubben, og ifølge Flemming Toft må han også betragtes som den største OB'er gennem tiderne.

- Det må han være. 817 kampe for den samme klub, det ser vi overhovedet ikke mere - og i øvrigt heller ikke før. Svingdørene er på arbejde i klubberne i dag. Spillerne skifter klub meget ofte. Så det viser også hans dedikation. Ikke bare til fodbolden, men så sandelig også til OB. Det er hans klub, og som han siger: ”OB har givet mig mere, end jeg har givet OB”. Det kan man betvivle, men det er en fantastisk samhørighed, siger Flemming Toft.

Gennem tiden i OB blev Lars Høgh fem gange kåret som årets målmand i den danske liga. Han var holdets målmand, da de vandt mesterskabet i 1989. Og så var han med til Miraklet i Madrid, hvor OB overvandt giganterne fra Real Madrid - endda på deres hjemmebane, Santiago Bernabeu.

- Han var med, da OB var en mastodont i dansk fodbold. Og så topper det med Miraklet i Madrid, hvor han faktisk opnår verdensklasse i den kamp, siger Flemming Toft. 

Vigtig rolle på landsholdet

Lars Høgh nåede otte landskampe, men en anden legendarisk målmand kom i vejen for den helt store landsholdskarriere. 

- Han var med ved VM-slutrunden i Mexico, men som landsholdsmålmand kom han lidt i klemme med Schmeichel. Så det man nok vil huske bedst, det er hans tid som målmandstræner på landsholdet. 

Han var med til at vinde Confederations Cup med landsholdet i 1995. Til EM-triumfen i 1992 var han dog ikke med, da en anden OB-legende, Richard Møller Nielsen, undlod at udtage ham.

Den nuværende landsholdsmålmand, Kasper Schmeichel, kaldte tidligere på dagen den nu afdøde Lars Høgh for sin "coach i livet" og mentor. Og ifølge Flemming Toft kan Høghs betydning som målmandstræner dårligt undervurderes. 

- Der betød han meget. Ikke bare for målmændene, men også for landsholdet generelt set. På landsholdet bliver der skiftet spillere, trænere og andet stab ud, men der blev ikke skiftet nogen Lars Høgh. Så derfor var han et rigtig vigtigt element for landsholdet i mange år, siger han. 

- Han efterlader et kæmpe tomrum. Han kunne snakke med alle spillere. Der var ingen, der var for stor eller for lille til Lars Høgh. Så han kommer til at blive savnet. Ikke mindst for sine menneskelige egenskaber.  

Lars Høgh bisættes tirsdag i Skt. Knuds Kirke.