I det fynske folks tjeneste

Selvkørende bus: Tobias tog en tur uden chauffør

Deltagere til DGI Landsstævne 2017 smager på fremtiden og tester chaufførløse busser i Aalborg. Tobias Kyed fra Vissenbjerg gik om bord og lod sig fragte rundt i byen.

02:21

En lille, hvid bus triller ind på Strandvejen i Aalborg, bremser op og skyder dørene til siden. Tobias Kyed fra Vissenbjerg træder ind med sin lillebror Gustav og far, Mads Mathias Kyed, lige i hælene. Som de gør det i enhver anden grøn Fynbus hjemme på Fyn.

Men den lille hvide bus er ikke en helt almindelig bus, som vi kender dem fra de fynske landeveje. På en skærm trykker passagerne ind, hvilket busstoppested de gerne vil af på. Der er nemlig ingen chauffør til at trykke hverken på speederen eller bremsen. Eftersigende skulle bussen selv klare turen. 

- Det er meget sjovt. Jeg kan godt lide det, siger Tobias Kyed, lige inden han drejer hovedet for at sikre, at den chaufførløse bus nu ikke hamrer ind i fodgængerne, der krydser vejen. Den lille bus sagtner farten og bremser for fodgængerne.

Bussen er ifølge producenten Navya utrolig sikker at køre i, for den skulle kunne meget mere end selv den menneskelige hjerne. Den har censorer hele vejen rundt og kan selv opfange, om lyssignalet skifter fra grønt til rødt.

Læs også Endelig tørt tøj: Så hopper fynske gymnaster i vandet

Læs også Jonas skulle løbe fra Odense til Aalborg: Sådan gik det dog ikke

Far Mads Mathias Kyed mener efter en tur i bussen ikke, at hans børnebørn nogensinde kommer til at bekymre sig om koblingspunkt, færdselsregler og parallelparkering.

- Jeg tænker, vi er ude i fremtiden lige nu. Måske ikke så langt ude i fremtiden. Jeg sagde lige til drengene for sjov, at deres børn aldrig nogensinde kommer til at køre en bil. Den vil komme til at køre selv via GPS og de systemer, der er ved at blive udviklet nu. Så jeg tænker, vi har fået en lille smag af fremtiden her. 

Udviklingschef i Navya, Hervé Gentil, er enig. Næste år kører tre af de hvide busser rundt i Aalborg.

- Det bliver en del af den offentlige transport i fremtiden, fortæller han. 

Chaufførløse busser er muligvis en anelse længere ud i fremtiden på Fyn. Dog ruller letbanevogne uden besætning rundt i Odense i 2020.